In het natuurpark Atlantikwall Raversyde loopt nog tot 11 november de openluchtexpo over archeologisch onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog, een recente tak binnen de archeologie.
Op een wandeling door het Natuurpark Atlantikwall Raversyde kom je langs modules met historische foto’s die tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog genomen werden van de Vlaamse kust en het hinterland. Je volgt de Atlantikwall – een Duitse verdedigingslijn die van Noorwegen tot de Frans-Spaanse grens liep – en komt zo in aanraking met de resultaten van een brede waaier aan archeologisch onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog.
Deze recente tak binnen de archeologie, uitgevoerd door de vakgroep Archeologie van de Universiteit Gent, brengt diverse overblijfselen aan het licht: gaande van diep onder het zand begraven bunkers en loopgraven, over sites die nog subtiel in het landschap bewaard zijn, tot vondsten van dagdagelijkse voorwerpen. Allemaal vertellen ze een boeiend verhaal.
Kers op de taart van de expo is toch wel het 75 meter lange panorama van de volledige Belgische kustlijn, van De Panne tot aan het Zwin. Het bestaat uit haarscherpe luchtfoto’s die in de zomer van 1945 werden gemaakt door een Amerikaanse luchtverkenner. Naast bunkers, loopgraven, vliegvelden, duizenden strandversperringen en vernielingen zijn ook de eerste zonnekloppers, strandcabines en zandkastelen te vinden. Ontdek hoe jouw favoriete kustgemeente in 75 jaar tijd is geëvolueerd.
De tentoonstelling is gratis te bezoeken, maar omwille van coronamaatregelen moet je wel vooraf een ticket reserveren.