Onze zee is belangrijk. ZEEKERWETEN!

ZEEKERWETEN 2024 wrap up
VLIZ

We schrijven 15-16 juni 2024. De Oosteroever in Oostende is omgetoverd tot het bruisende epicentrum van het vernieuwde ZEEKERWETEN festival. Met een geschatte opkomst van 2000 bezoekers en een diversiteit aan activiteiten, werd het een weekend om niet snel te vergeten! Dit wetenschapsfestival was dan ook een grote stap voorwaarts in het brengen van bewustzijn over biodiversiteit, vervuiling, het klimaat en de blauwe economie in onze zee. ZEEKERWETEN viel op door de diversiteit aan aantrekkelijke activiteiten voor een breed publiek. Het festival creëerde een inclusieve sfeer met interactieve workshops, boeiende panelgesprekken en culturele optredens, geschikt voor zowel jonge gezinnen als enthousiaste burgerwetenschappers.

– CHLOÉ ROBYN


aftermovie ZEEKERWETEN 2024
VLIZ

Wetenschap en vermaak verenigd

Het festival bracht wetenschap en vermaak op een unieke manier samen. Een kleine greep uit het heel ruime aanbod toont hoe het festival actieve betrokkenheid van het publiek benadrukte, waarbij iedereen de kans kreeg om praktisch aan de slag te gaan. Zaterdagavond barstte de tent uit zijn voegen tijdens Comedy@Sea, met gesmaakte optredens van stand-up comedian Claude Willaert, beatboxer Kjen Descheemaecker en puntdichter Denis Nowé. Op zondag genoten bezoekers van openluchtvoorstellingen van theatergezelschap BRODER, die stukken uit de ‘Verdronken ballades van Testerep’ brachten, en maakten ze met Barbara T’Jonck een virtuele, filosofische reis naar een futuristische onderwaterwereld.
 


ZEEKERWETEN
VLIZ

Een van de sterktes van dit festival was de mooie mix van artistieke performances en wetenschap. Hier zie je theatergroep BRODER in actie! 

Bezoekers konden ook deelnemen aan burgerwetenschapsprojecten. In het Zee!Atelier maakte je kennis met het strandleven en in het Plastic-atelier bij O.666 kreeg je kans om plastic te sorteren en meer te leren over het recyclen van plastic, afkomstig van strand en zee. "Ze(e)ker goed voor de bewustwording van de mensen," liet een van de deelnemers zich ontvallen. En wie de natuur wilde ontdekken, nam deel aan inspirerende en door Natuurpunt begeleide wandel- en fietstochten op Oosteroever. De jongste bezoekers bouwden hun eigen windmolens en ontdekten op een speelse manier het belang van windenergie op zee, en van een gezonde zee. 

Immersieve ervaringen

Een van de vele hoogtepunten van het festival, en duidelijk een publieksfavoriet, was het gloednieuwe Zeebelevingslab, gevestigd in een oude WOII-bunker. Deze installatie gebruikt AI, geïnspireerd door VLIZ-data, om de impact van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies voelbaar te maken. Van klimaatscenario's tot verhoogde zeewatertemperaturen, elke ervaring nodigde uit tot reflectie over onze oceaan en haar toekomst. "Als ik denk aan de toekomst, voel ik me er toch niet zo gelukkig bij," aldus een van de bezoekers die duidelijk onder de indruk was.
 


Digital Experience Lab
VLIZ

Bezoekers waren danig onder de indruk van het Zeebelevingslab, dat de impact van klimaatverandering op onze oceaan laat zien.

Shows, informatieve standen, debatten, en experimenteerplezier

Naast virtuele ervaringen bood ZEEKERWETEN ook show (duikers!), informatieve standen (strandvondsten, boeken), en boeiende debatten (Radio1 live, Grijze cellen debat, Bookship panel), evenals heel wat experimenteerplezier (‘Wild van Water’, plankton). Zo voerde Eric Stienen van het INBO een dissectie uit van een Noordse stormvogel voor een volle tent geïnteresseerden. Bij maar liefst 91% van deze vogels zit plastic in de maag en ook bij deze stormvogel op ZEEKERWETEN was dat het geval. Om de impact hiervan nog duidelijker te maken, werd een zak doorgegeven in het publiek met daarin het equivalent van plastic dat in een menselijke maag zou kunnen worden aangetroffen. "Iew, wauw, amai" weerklonk door de zaal, waar opvallend veel jonge geïnteresseerden aanwezig waren. Zo bracht het festival het probleem van plasticvervuiling op een sprekende manier onder de aandacht.
 


ZEEKERWETEN 2024 wrap up
VLIZ

Topchef Michiel Rabaey (Restaurant STORM) nam het publiek mee op een culinaire ontdekkingstocht.

Voedsel van de toekomst

Zeewier is helemaal in! Tijdens een exclusieve workshop konden bezoekers zelf experimenteren met zeewier. De veelzijdigheid van zeewier, met zijn subtiele zilte smaken en verrassende texturen, viel duidelijk in de smaak. Het liet zien hoe verrassend je uit de hoek kunt komen met voedsel uit de zee. "Heel erg lekker," merkte een jonge proever op. En Michiel Rabaey, topchef van restaurant STORM, demonstreerde hoe het steeds belangrijker wordt om duurzaam te koken en elk deel van de vis te gebruiken. Als klap op de vuurpijl ging hij aan de slag met de verse vangst rechtstreeks vanuit het Zee!Atelier. En wie nog niet voldaan was, kon steeds terecht in de drank-, eet- en zithoek van het festival.

Wat vond jij van ZEEKERWETEN?

De afwezigen hadden ongelijk! Op 15 en 16 juni bruiste het Marien station Oostende van wetenschap, kunst en creativiteit. Met heel veel doe- en beleefactiviteiten voor jong en oud!

Was je er zelf ook? Laat dan weten wat je ervan vond en beschrijf in 1 zin hoe ZEEKERWETEN jouw zicht op de zee (klimaat, blauwe klimaat, plasticvervuiling, …) heeft gewijzigd.

Reageer voor 15 juli en maak kans op een leuke boekenprijs! 

Laat het ons weten!

Partnerschap en gemeenschapszin

Het succes van ZEEKERWETEN is te danken aan de samenwerking van diverse partners en vrijwilligers. De gezamenlijke inspanningen van de formele partners VLIZ, EOS, Scivil, Natuurpunt, Stad Oostende, Provincie West-Vlaanderen, KAAP, BOP, ILVO en FOD Volksgezondheid vormden de ruggengraat van het festival. De tomeloze inzet van en bijdrage door tal van andere instellingen, personen en gezelschappen – te veel om allemaal op te noemen – benadrukken de kracht van samenwerking in de strijd voor een duurzame toekomst.

ZEEKERWETEN liet dan ook niet alleen een diepe indruk achter op de bezoekers, maar heeft hopelijk ook een blijvende impact gehad op het bewustzijn over de cruciale rol van onze zee in ons ecosysteem. Daarmee haakt dit festival in op initiatieven als Prep4Blue, Blue Mission Banos, LifeWatch en Wereld Oceaan Dag. De zee is belangrijk, ze heeft ons nodig! ZEEKERWETEN!

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!