Van de zeebodem tot de boekenplank: leestips die je niet mag missen

Boek in de kijker maart 2025
VLIZ | Decombel

In deze driemaandelijkse rubriek duikt VLIZ-bibliothecaris Fons Verheyde in de boekenwereld en belicht hij drie pas verschenen aanwinsten. Van meeslepende romans tot populairwetenschappelijke literatuur, voor elk wat wils. Zijn boekentips kunnen jou, als zee- en kustliefhebber, mogelijks ook interesseren? Spring gerust binnen in de VLIZ-bib om een kijkje te nemen en te grasduinen in onze collectie!

In gesprek met de Noordzee – Arita Baaijens

In gesprek met de Noordzee

 

In haar artistieke werk neemt Arita Baaijens de lezer mee op een reis waarin de natuur zelf aan het woord komt, met name de Noordzee. Baaijens voert gesprekken met diverse betrokkenen, waarvan sommige uit andere culturele omgevingen. Dit boek biedt een interessante mix van artistieke en informatieve stukken, waarbij sommige passages uitblinken, terwijl andere minder overtuigen. Het werk valt vooral op door zijn originaliteit en eigenzinnigheid, waardoor het zich uitstekend leent ter inspiratie. Dit kan zowel heel direct zijn, bijvoorbeeld met betrekking tot natuurrechten, als subtieler, door de lezer bewust te maken van het feit dat onze dagelijkse realiteit vanuit vele verschillende perspectieven kan worden bekeken.

Bekijk in de VLIZ-bib

Haaientanden zoekgids – Joeri Ryckaseys

Haaientanden Zoekgids

De laatste jaren heeft het zoeken naar fossielen flink aan populariteit gewonnen. Deze gids over haaientanden speelt hierop in door een toegankelijke en informatieve introductie te bieden voor een breed publiek. De inleidende hoofdstukken lezen vlot en zetten de toon voor wat volgt: geen simpele opsomming van fossiele tanden, maar een gedetailleerde uitleg over de toename van vondsten, bijvoorbeeld in Oostende of Knokke, en de historische context hiervan. Daarnaast bevat de gids praktische zoektips en aanwijzingen voor de beste locaties, waardoor beginnende fossielenverzamelaars direct aan de slag kunnen. Het is precies wat je nodig hebt om goed van start te gaan.

Bekijk in de VLIZ-bib

De maritieme canon van Vlaanderen – Eric Van Hooydonk

Maritieme Canon van VlaanderenIn drie delen van elk ongeveer 600 pagina’s beschrijft professor Eric van Hooydonk de Vlaamse maritieme geschiedenis. Het titanenwerk blinkt vooral uit met zijn vormelijke uitgave: de delen zijn doorspekt met prachtige afbeeldingen van kaarten, foto’s en kunstwerken. Ook prijzenswaardig is het samenbrengen van de gekende maritieme geschiedenis van ons land onder één koepel. Inhoudelijk zijn de sterkste troeven ongetwijfeld de delen waarin de professor zelf uitblinkt: de economische geschiedenis en de haven- en transportgeschiedenis van Antwerpen. Bepaalde onderwerpen die van Hooydonk behandelt werden al lang niet meer aangehaald in onze geschiedschrijving. Met name voor de middeleeuwse periode vormt dit boek daarom een welkome opfrissing. Op onmiskenbare historische fouten kunnen we de schrijver absoluut niet betrappen. Wel hadden de boeken nog een groter élan (en op zichzelf staande wetenschappelijke waarde) kunnen verkrijgen door het gebruik van gastauteurs, zoals in de jaren ’80 gebeurde bij reeksen als de 'Algemene Geschiedenis der Nederlanden' en de 'Maritieme Geschiedenis der Nederlanden', of meer recent nog in 2009 bij onze noorderburen met 'Maritieme geschiedenis: de canon van ons maritiem verleden in 50 vensters'. Dit had mogelijk voor een grotere boost gezorgd voor de hele discipline in Vlaanderen. Niettemin is deze canon een impressionant werk dat niet kan ontbreken in de bibliotheek van eenieder die geïnteresseerd is in maritieme geschiedenis.

Bekijk in de VLIZ-bib

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!