Bezoek deze winter de wetenschapsexpo 'Testerep en het verzonken Oostende'

Testerep en het verdronken Oostende
Stad Oostende, dienst Cultuur

Lang geleden lag er, centraal aan onze kust, een eiland: Testerep. Het strekte zich uit van Westende tot Oostende, met – hoe kan het anders – Middelkerke in het midden. Dat eiland is er vandaag niet meer. Hoe dat komt ontdek je in de expo ‘Testerep en het verzonken Oostende’ die je meeneemt op een visueel en zintuiglijk avontuur door 5000 jaar kustgeschiedenis. Stap binnen in een wereld waar natuur en mens samen de kustlijn vormden. Ontdek hoe het dynamische getijdenlandschap van weleer veranderde in de versteende kust die we vandaag kennen. Een verhaal over de impact van Romeinse zoutzieders, middeleeuwse dijkenbouwers en 20e-eeuwse toeristen.

Een spiegel voor de toekomst van onze kust

De geschiedenis van Testerep is niet alleen een verhaal over het verleden, maar ook een spiegel voor de toekomst. Terwijl de zeespiegel almaar sneller stijgt door de klimaatverandering, neemt het belang van duurzame kustbescherming toe. Deze tentoonstelling laat je nadenken over de uitdagingen van onze kust, hoe die wortels hebben in een ver verleden en welke lessen we daaruit kunnen trekken om onze kust een duurzame toekomst te geven.

Wetenschap en technologie brengen de geschiedenis tot leven

Achter de reconstructie van Testerep schuilt baanbrekend onderzoek. Archeologen (VUB), mariene wetenschappers (VLIZ), ingenieurs (KU Leuven) en computergame designers (Howest-DAE) hebben met behulp van nieuwe technologieën het verdwenen eiland en zijn omgeving opnieuw in kaart gebracht. Dit als onderdeel van het FWO-project 'Testerep: 5000 jaar kustevolutie'. Duik mee in het onderzoek en ontdek hoe archeologische artefacten, bodemscans, boringen en wiskundige modellen helpen om de evolutie van het kustlandschap te begrijpen.

 


VLIZ onderzoekers aan boord van de RV Simon Stevin
VLIZ | Bart De Smet

Met het onderzoeksschip Simon Stevin verzamelden mariene wetenschappers van het VLIZ boorkernen van de zeebodem voor het FWO onderzoeksproject 'Testerep'

Oostende: de veerkracht van een stad aan zee

Aan het oosteinde van Testerep bloeide ooit de handelsstad Oostende. Maar in 1394 sloeg het noodlot toe: de Sint-Vincentiusstorm verwoestte de stad, die in het water verdween. De bewoners bouwden Oostende opnieuw op, verder landinwaarts. Via sprekende 3D-visualisaties herleeft de oude stad voor je ogen. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van overleven en wederopbouw, en hoe de dynamiek van de zee door de eeuwen heen de levens aan onze kust heeft gevormd.

 


Artist impression heropbouw Oostende na de storm
Howest-DAE

Artistieke impressie van de heropbouw van Oostende na de doortocht van de Sint-Vincentiusstorm van 1394.

Plan je bezoek

Je kan de expo 'Testerep en het verzonken Oostende' bezoeken vanaf zaterdag 21 december 2024 tot en met zondag 20 april 2025 in de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende. Deze gezinsvriendelijke tentoonstelling vertelt het verhaal van het verdwenen eiland Testerep, ons kustverleden en de storm die het middeleeuwse Oostende verzwolg. Door middel van sprekende visualisaties, verschillende unieke historische artefacten en een LEGO-maquette van het oude Oostende herleeft de verzonken stad voor je ogen.

Voor de jongste bezoekers is er de Testerepqueeste, een spannend escapespel waarin ze een code moeten kraken aan de hand van de belevenissen van Willem en Isabella. De tijd dringt, want een nieuwe, allesvernietigende vloedgolf dreigt eeuwen na het eiland Testerep ook het hedendaagse Oostende te verzwelgen!

 

Alle praktische info over de expo

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!