Voor het eerst hebben Vlaamse wetenschappers uit verschillende vakgebieden hun krachten gebundeld om de cruciale link tussen de gezondheid van de oceaan en die van de mens in kaart te brengen. Deze zogenaamde 'Ostend Working Group on Ocean and Human Health' vat hun bevindingen en praktische aanbevelingen voor beleidsmakers nu samen in een nieuw rapport.
Het rapport laat zien hoe een gezonde oceaan bijdraagt aan de gezondheid van de mens, onder andere als bron van gezonde voeding, geneesmiddelen en biotechnologische innovaties. Daarnaast heeft de oceaan een positieve impact op zowel onze fysieke als mentale gezondheid. Om deze voordelen te behouden voor toekomstige generaties, is een duurzaam oceaanbeheer essentieel.
De publicatie roept op tot verder interdisciplinair onderzoek en biedt strategieën om zowel de oceaan als de menselijke gezondheid te beschermen. Het document dient als inspiratiebron voor beleid dat gericht is op het verbeteren van de gezondheid door het behoud van mariene ecosystemen.
Ostend Working Group on Ocean and Human Health
De Ostend Working Group (OWG) on Ocean and Human Health (OHH) is een op filantropie gebaseerd onderzoeksnetwerk en heeft als doel de interacties tussen de oceaan en de menselijke gezondheid te bestuderen. Dit onderzoek richt zich op de invloed van de oceaan op de gezondheid van mensen, zowel positief als negatief, en op de manieren waarop menselijke activiteiten de oceaan beïnvloeden, wat vervolgens weer gevolgen kan hebben voor onze gezondheid.
De werkgroep legt onderzoeksnoden bloot, informeert beleidsmakers op een objectieve manier, en zet zich in voor disseminatie om de bewustwording te vergroten over de verbanden tussen de oceaan en onze gezondheid. De OWGOHH brengt wetenschappers van Belgische instellingen samen die vijftien wetenschappelijke disciplines vertegenwoordigen: bio-ingenieurswetenschappen, chemie, (eco)toxicologie, milieutechniek, milieuepidemiologie, voedingswetenschappen, mariene biologie, geneeskunde, fysiologie, microbiologie, farmacologie, psychologie, volksgezondheid, sociologie, en sport en beweging