Europees Kampioenschap Meeuwenschreeuwen 2024: kandidaten gezocht

Meeuwen schreeuwen op lantaarn (Duitsland)
Lin4pic | Shutterstock

Het EK Meeuwenschreeuwen in café ‘de Verloren Gernoare’ in Adinkerke houdt mensen over heel de wereld, maar ook heel het jaar door bezig. Voor de editie van 2024 op zondag 21 april zijn er nu al 20 inschrijvingen geregistreerd, verspreid over de 3 categorieën: individueel, kolonie (in groep deelnemen) en junior (min 16). Het event wil het - nu al voor de 4de keer op rij - opnemen voor de meeuw en het imago van deze beschermde kustvogels oppoetsen.

Claude Willaert, organisator van het EU Meeuwenschreeuwen: “Het is leuk om te zien dat er heel het jaar door interesse is voor het meeuwenschreeuwen. Zo kreeg ik afgelopen zomer een inschrijving uit Rome omstreeks 1u00 ’s nachts binnen. Dus ergens in Rome in een café amuseren mensen zich om 1u00 ’s nachts met het nabootsen van het geluid van een meeuw. Of die persoon effectief zal opdraven, dat is nog maar de vraag. Maar het feit dat ze sympathie hebben voor de meeuw, maakt dat deze wedstrijd de beste Public Relations campagne ter wereld is voor meeuwen. Want de conflicten tussen mensen en meeuwen zijn overal gelijkaardig en daardoor ook herkenbaar.”

Dr. Jan Seys, hoofd wetenschapscommunicatie Vlaams Instituut voor de Zee, is voorzitter van de jury sinds het eerste Europees Kampioenschap Meeuwenschreeuwen: "Doel van de organisatie is om een positief imago te geven aan deze beschermde luchtacrobaten. Ze worden wel eens “de ratten van de kust” genoemd en dat knaagt bij de organisatoren. Meeuwen kennen problemen om natuurlijk voedsel te zoeken op overvolle stranden en/of op machinaal gereinigde stranden. Ze moeten ook op zoek naar een geschikte broedplaats omdat veel natuurlijke broedplaatsen ingenomen worden door de mens en/of bereikbaar zijn voor grondpredatoren (bv. de vos). En daar kwam nog de vogelgriep bij die duizenden slachtoffers maakte onder de meeuwen en zeevogels.”

Heb je zelf zin om deel te nemen aan het EK 2024? Maak een filmpje van jouw meeuwenschreeuw en stuur het samen met je voornaam, naam, woonplaats, nationaliteit en leeftijd door naar ekmeeuwenschreeuwen@gmail.com. De jury bestaat uit 5 leden. Stuk voor stuk echte meeuwenliefhebbers. Ze beoordelen zowel het gekrijs (75%) als het acteerwerk (25%).

Organisator Claude Willaert is al meer dan 20 jaar milieu-educator aan de kust bij de provincie West-Vlaanderen en amateur-comedian. Bij de organisatie van dit EK krijgt Claude steun van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (VOC Oostende), de provincie West-Vlaanderen en de lokale natuurwerkgroep de Kerkuil. Zij vormen de professionele jury en promoten het evenement mee.

 

Meer info over het EK Meeuwenschreeuwen

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!