Grote Rede 57 over de eikelmuis aan de kust, de toestand van onze visbestanden en de Oostendse Compagnie

De eikelmuis aan onze kust: een gemaskerde duinenacrobaat
© Bram Conings

In het voorjaarsnummer van het magazine De Grote Rede schenken we aandacht aan een knaagdier aan onze kust dat weinigen ooit gezien hebben: de eikelmuis, nemen we de toestand van onze visbestanden onder de loep en staan we stil bij 300 jaar Oostendse Compagnie. Verder in het nummer hebben we het o.a. over schaalhorens in de vloedlijn, de oorsprong van onze geliefde kabeljauw, de diepte van de Noordzee, de laatste vuurtorenwachter van Oostende, en microplastics in cosmetica.

Het nieuwste nummer van De Grote Rede focust op een aantal ongewone zaken.  Zo is de eikelmuis geen gewone verschijning aan onze kust. Olivier Dochy beschrijft, met prachtige foto’s van Bram Conings, hoe deze nachtactieve slaapmuis – met Zorro masker en pluimstaart – in onze drukbevolkte kustzone probeert stand te houden.

In een tweede hoofdartikel beschrijft historicus Wim De Winter het komen en gaan van de Oostendse of ‘Generale Keizerlijke Indische Compagnie’. Een ongewone en deels geslaagde poging om in de vroeg 18de eeuw in Oostende een handelsgenootschap te stichten. Een handelsgenootschap dat de concurrentie aanging met grote jongens als de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) uit de Noordelijke Nederlanden of de Britse East India Company (EIC).

En wie wil weten hoe het anno 2023 gesteld is met de Belgische visserij en de visbestanden in de Zuidelijke Noordzee, verwijzen we graag naar de bijdrage van Els Torreele en Hans Polet (ILVO).

En noch zijn de ongewone zaken niet uitgeput… De Grote Rede bericht ook over schaalhorens in de vloedlijn (die daar niet thuishoren), kabeljauw die wegtrekt omdat het te warm wordt, de Noordzee die ongewoon ondiep is, anders consumeren, leven als een oude vuurtorenwachter, plastic korreltjes of ‘afval’ in cosmetica en nog veel meer ongewoons.

Lees De Grote Rede #57 digitaal

Over De Grote Rede

De Grote Rede is het informatieblad over kust en zee voor de regio Vlaanderen en omstreken. Met drie grote bijdragen en negen vaste rubrieken biedt het zijn lezers een gevarieerde, maar objectieve kijk op de actuele kennis over de kust, zee en oceaan en geeft het uitleg bij het gevoerde onderzoek en beleid.

Het tijdschrift wordt gratis opgestuurd op aanvraag. Maar als je voor minder papierverspilling bent, kan je ook inschrijven voor een digitale attendering bij het verschijnen van een nieuw nummer. De online versie van het blad leest immers vlot op tablet of ander scherm. Het magazine verschijnt 2 keer per jaar.

Abonneer je gratis

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!