In de podcast naar aanleiding van de nieuwe 29 km lange fietsroute langs de Oostendse landbouwbedrijven horen we ook Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Hij heeft het over de natuurhistorische geschiedenis van de streek. Over hoe het verleden en de nabijheid van de zee de bodem bepaalde waarop nu geboerd wordt. En wist je al dat het eerste, Middeleeuwse Oostende gelegen was op het ondertussen deels door de zee verzwolgen schiereiland Testerep?
Wie aan Oostende denkt, denkt niet meteen aan landbouw. De zee en het strand liggen meer voor de hand. De stad aan zee is dan ook gericht naar de zee. Toch biedt het achterland heel wat kansen voor diverse landbouwbedrijven. Stad Oostende ontwikkelde een 29 km lange fietsroute doorheen het Oostendse platteland: de Hoeveroute.
Producer en Radio 1-stem Ronald Verhaegen ging langs bij deze boeren en verzamelde er verhalen en leuke anekdotes. Resultaat is een mooie podcast die je kan beluisteren voor, tijdens of na je fietstocht door de polders.
De podcastmaker sprak ook met Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) over de natuurhistorische geschiedenis van de streek. Over hoe het verleden en de nabijheid van de zee de bodem bepaalde waarop nu geboerd wordt. En over het eerste, Middeleeuws Oostende dat gelegen was op het ondertussen deels door de zee verzwolgen schiereiland Testerep.
Vind je dit alles reuze interessant? Hou dan de website van het pas opgestarte Testerep-onderzoeksproject in de gaten. Hierin gaat men in de komende jaren met een multidisciplinair onderzoeksteam verder uitzoeken hoe onze Vlaamse kustlijn evolueerde in de afgelopen 5000 jaar. Daarbij gaan ze meerbepaald op zoek naar de evolutie en de ondergang van dat schiereiland Testerep, dat ooit voor de Vlaamse kust lag tussen Nieuwpoort en Bredene. Het kan ons heel wat leren over het verleden van onze kuststreek en zijn bewoners. In een beweging kan het ons ook helpen om toekomstige uitdagingen zoals zeespiegelstijging en kustbescherming het hoofd te bieden.