Elk jaar ontdekken en beschrijven wetenschappers nog nieuwe soorten. In 2021 ging het wereldwijd over minstens 2241 nieuwe zeedieren en -planten. Elk van deze soorten heeft een eigen verhaal. Het Wereldregister voor Mariene Soorten, gehost door het Vlaams Instituut voor de Zee (Oostende), houdt alle tot op heden ontdekte zeesoorten nauwgezet bij en publiceert jaarlijks een top-10 van de meest opmerkelijke nieuwste ontdekkingen. Dit jaar varieert de lijst van een extreem klein en vaak over het hoofd geziene mijt tot een nieuwe walvissoort.
Elke dag zijn taxonomen druk in de weer in laboratoria, musea en het veld om soorten die nieuw zijn voor de wetenschap te verzamelen, vergelijken, beschrijven en benoemen. De oceaan vormt een van de laatste, nauwelijks ontdekte gebieden op aarde. Men schat dat er nog zo’n 1,5 miljoen soorten niet ontdekt zijn in de wereldzeeën. Het Wereldregister voor Mariene Soorten, kortweg WoRMS, bundelt en onderhoudt al deze informatie en doet hiervoor een beroep op zo’n 300 vrijwillige taxonomen wereldwijd. Om het vele werk van de taxonomen in het voetlicht te plaatsen publiceert WoRMS jaarlijks een top-10 van de meest opmerkelijke nieuwe ontdekkingen.
Dit jaar bestaat de lijst onder andere uit de uiterst kleine Japanse twitter mijt, ontdekt via sociale media, de Quarantaine garnaal, beschreven tijdens de COVID-19 lockdown, een nieuwe soort aasgarnaal die onopgemerkt bleef in volle zicht, de enorme Yokozuna Sumo gladkopvis, vernoemd ter ere van hooggeplaatste sumoworstelaars, en de verbazingwekkende Jura Varkenssnuit Brokkelster.
De lijst kwam tot stand via nominatie en stemming door taxonomen, redacteurs van wetenschappelijke tijdschriften en WoRMS gebruikers. Via onderstaande link lees je het verhaal achter de ontdekking en naamgeving van elk van deze 10 nieuwe soorten.