Historyland toont met expo 'De Oeroceaan' 8 miljoen jaar oude zeeleven

Expo oeroceaan
Historyland

Recent opende het historisch themapark Historyland in Hellevoetsluis (Nederland) een nieuw onderdeel van hun permanente tentoonstelling over het zeeleven in de oeroceaan. Dit naar aanleiding van indrukwekkende vondsten van fossielen uit de Westerschelde. De expo neemt jong en oud 8 miljoen jaar terug in de tijd, naar een periode waarin potvissen en reuzenhaaien van achttien meter lang de dienst uitmaakten. Ervaar hoe paleontologen fossielen uit de zeebodem dreggen, uitprepareren, bestuderen, een naam geven en zo de oerzee reconstrueren.

Megalodon, de reuzenhaai en de eerste vinvissen

In deze tentoonstelling zijn enkele bijzondere blikvangers te zien zoals de Megalodon, de grootste haai die ooit geleefd heeft. Een model op ware grootte laat de vlijmscherpe tanden zien. Je wandelt letterlijk en figuurlijk zijn bek binnen. Deze reuzenhaai maakte de wereldzeeën onveilig en jaagde daarbij o.a. op baleinwalvissen, zoals de De-Vos-vinvis (Nehalaennia devossi) waarvan veelvuldig bijna complete skeletten zijn opgevist van de bodem van de Westerschelde. Het was een van de eerste vinvissen ter wereld, en een voorvader van de nu nog levende bultrug en de blauwe vinvis. De expo toont een zeven meter lange skelet dat is samengesteld uit diverse vondsten, opgevist uit de Westerschelde, waar een kerkhof van oerwalvissen en -dolfijnen te vinden is. Allemaal soorten die nieuw zijn voor de wetenschap en die nu pas een naam krijgen van paleontologen. Deze vinvis is vernoemd naar Nehalaennia, een inheemse godin van de zee en beschermheilige van vissers, en naar John de Vos, een bekende Nederlandse paleontoloog. Het bijna acht meter lange levensechte model zwemt in de tentoonstelling recht op je af!
 


expo oeroceaan
Historyland
Beluister het interview met paleontoloog John de Vos op BNNVara

Reuzenpotvis in unieke animatie op groot scherm

Een van de zeldzaamste vondsten van de paleontologische expedities op de Westerschelde is een originele bijna 40 cm grote tand van een enorme fossiele potvis (Livyatan melveilli). Deze is ontdekt door Klaas Post, de expert bij uitstek voor fossiele zeezoogdieren. Deze originele tand, is samen met een replica van de schedel van dit dier te zien. In de oerzee van toen zwommen veel soorten potvissen, van klein tot groot, en allemaal met batterijen scherpe tanden. Iedere soort joeg op een andere prooi, zoals vissen, meeuwen en zeehonden. De grootste en sterkste van hen, de tot achttien meter lange Livyatan joeg waarschijnlijk op grote walvissen zoals Nehalaennia.

Naast deze blikvangers is er nog veel meer te zien: haaientanden van Nederlandse vindplaatsen, modellen van de dieren en een speciaal voor deze expo aangemaakte animatiefilm waarin al deze uitgestorven dieren weer tot leven zijn gewekt. Alles wetenschappelijk correct en gebaseerd op de fossielen die de Westerschelde heeft prijsgegeven. Je ziet ze zwemmen in de oeroceaan van acht miljoen jaar geleden.

Plan je bezoek naar Historyland - historisch themapark en museum

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!