Geen enkele tak van de visserijgeschiedenis spreekt zo tot de verbeelding als de IJslandvaart. Het is een van de meest heroïsche tijden in de Vlaamse zeevisserij. Wat dreef onze vissers naar dat ver gelegen eiland? Was het de lokroep van de zee, de drang naar het avontuur of bittere noodzaak? Wie waren deze IJslandvissers eigenlijk? Op al deze vragen wil de tentoonstelling ‘Onze IJslandvissers’ in de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende een antwoord bieden. Niet te missen!
De expo over de IJslandvisserij – een van de meest heroïsche visserijen – brengt bloedstollende verhalen, veel emoties en ongeziene anekdotes. Vissers waren weken, soms maandenlang van huis. Ze werkten dag en nacht en trotseerden een wispelturige oceaan, zware stormen, vorst en ijzige wind om te gaan jagen op de zo gegeerde kabeljauw in de ijskoude wateren rond IJsland. De scheepsrampen waren talrijk en spijtig genoeg hebben heel wat vissers hun leven hierbij verloren.
De tentoonstelling ‘Onze IJslandvissers’ schetst het verhaal van de Vlaamse IJslandvaarders die eind 19de eeuw aanmonsterden in Duinkerke tot de Oostendse IJslandvissers, die nog in een recent verleden aanmonsterden op schepen met klinkende de namen zoals de Amandine, the Belgian Sailor of de Marie-Henriette. Unieke historische foto’s uit museale en private collecties, een rijke collectie, hedendaagse fotografie, en bijzondere getuigenissen zorgen voor een boeiend en omvangrijk beeld van een van de ruigste hoofdstukken uit de visserijgeschiedenis.
Door de ogen van Martin Heylen
Journalist en televisiemaker, Martin Heylen bezocht zes oud-IJslandvissers en interviewde hen in zijn gekende stijl. De getuigenissen leverden kleurrijke verhalen en nooit eerder gehoorde anekdotes op. Hoe ging het er aan toe aan boord, wat vingen ze en hoe was het om vrouw en kinderen achter te laten?
Stephan Vanfleteren versus Maurice Antony
Speciaal voor de expo keek de Belgische topfotograaf Stephan Vanfleteren oud-IJslandvissers recht in de ogen en brengt een intrigerende portrettenreeks. In de stijl van de overbekende Visscherskoppen, die lang de Oostendse vismijn sierden, kijkt Vanfleteren verder dan het stereotype beeld dat we hebben van een visser. Maar ook Oostende, als vissersstad pur sang krijgt een plaats. De talrijke historische beelden van de iconische fotograaf, Maurice Antony (1883-1963), tonen ons hoe Oostende leefde van én voor de visserij.
Smeer je (zee)benen in
IJslandvisserij op kindermaat: samen met muzikant-acteur Sebastien Dewaele voor ga je met het ganse gezin de dappere zeebonken ontmoeten en kom alles over hen te weten!
Praktisch
De expo ‘Onze IJslandvissers’ loopt nog tot en met 7 november 2021 in de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende.