In juni 2024 gingen onderzoekers van Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en het Submerged Landscapes Centre (SLRC) van de University of Bradford samen aan boord van de RV Simon Stevin. Hun missie? Sporen van menselijke activiteiten uit het stenen tijdperk blootleggen op Doggerland.
Aan de hand van sedimentkernen en geofysische metingen uit 2019, is de zeebodem ter hoogte van de kust van Norfolk nauwkeurig in kaart gebracht. Onderzoekers identificeerden vervolgens enkele zones met een grote trefkans op archeologische vondsten. Tijdens de missie met RV Simon Stevin in 2024 is op drie van deze plaatsen gedregd. Men haalde toen meer dan 100 vuurstenen fragmenten boven water, die op het eerste zicht door de mens bewerkt lijken. Ze vertonen alvast de kenmerken van kleine vuurstenen snijwerktuigen en werktuigfabricage die tussen 15.000 en 8000 jaar geleden door mensen uit de steentijd zouden kunnen gemaakt zijn. Archeologen onderzoeken de vuurstenen fragmenten momenteel in meer detail. We kijken dan ook met grote spanning uit naar de resultaten! Want als men ze effectief kan linken aan menselijke activiteiten, zouden de vondsten een verder bewijs zijn van een prehistorische wereld aanwezig onder de Noordzee.
De geologische data tonen aan dat het gebied waar het dreggen plaatsvond,ooit een estuarium was dat als gevolg van een rijzende zeespiegel om en bij de 8000 jaar geleden verdween onder de zeespiegel. Uit andere studies weet men dat riviermondingen vaak aantrekkelijke plekken waren voor prehistorische bewoners om er tijdelijk te verblijven en jagen. De potentiële artefacten werden er aangetroffen in grindbedden die ter hoogte van dit verdronken estuarium op de zeebodem voorkomen. Om deze grindbedden beter in kaart te brengen werd in 2024 ook de AUV Barabas van het VLIZ ingezet.
Bekijk de video over deze vondsten op de website van de Britse krant The Independent.
Dit onderzoek kadert binnen het Taken at the Flood-project: Ensuring sustainable heritage strategies for green energy development in the North Sea (2023-2027). Gezien het belang van deze resultaten, staat een volgende expeditie alvast al ingepland in juni 2025.