Waarom microalgen?
Microalgen zijn eencellige fotosynthetische micro-organismen die in een waterige omgeving leven. De laatste jaren worden deze algen - zowel op wetenschappelijk, industrieel als politiek niveau - beschouwd als een veelbelovend alternatief voor fossiele grondstoffen.
Ze bieden dan ook belangrijke voordelen:
Sterktes van Vlaanderen
Historiek VAP
Op eigen initiatief hebben enkele kennisinstellingen en bedrijven die actief zijn in de ‘algeneconomie’ midden 2009 het ‘Vlaams Algenplatform’ opgericht met als doel algen te promoten en de initiatieven beter te kanaliseren, de Vlaamse algenactiviteit in het buitenland te vertegenwoordigen en verder met een visie en roadmaps naar buiten te treden teneinde een Vlaamse policy in deze materie te ondersteunen. Het Vlaams Algenplatform functioneerde tot nu toe dankzij de vrijwillige bijdrage van de initiatiefnemers, waardoor het zich noodgedwongen heeft moeten beperken tot enkele zeer succesvolle dag-events rond micro-algen georganiseerd met een onverwacht grote opkomst (meer dan honderd G en KM ondernemingen en kenniscentra actief in alle Vlaamse sectoren: chemie, life sciences, textiel, voeding, land- en tuinbouw, technologie, energie, overheden, …).
Binnen het kader van de nieuwe competentiepool FISCH is cofinanciering gevonden voor de verdere uitbouw van de algen-activiteiten . Er zal zeer sterke interactie zijn met het innovatieprogramma van FISCH rond micro-algen en de roadmap rond microalgen die hierin wordt opgesteld. Het doel van dit netwerking en innovatiestimulering project is echter breder dan het doel van het FISCH-IP microalgen. Binnen het Vlaams Algenplatform zullen alle toepassingen aan bod komen welke breder zijn dan de toepassingen in de FISC-IP microalgen. Geschikte ideeën kunnen echter wel doorstromen naar FISCH voor het opstarten van concrete collaboratieve en collectieve projecten die passen binnen het Innovatieprogramma Micro-Algen.