Eolische transport is het wind aangedreven transport van zand op het strand en in de duinen. Dit transport is cruciaal voor het herstel van de duinen tussen stormen. Tot op heden zijn er geen nauwkeurige kwantitatieve gegevens beschikbaar over de hoeveelheid eolische zandflux aan de Belgische kust. Om de impact van eolisch transport in het totale sedimentbudget te beoordelen en om kwantitatieve relaties op te stellen tussen de hoeveelheid zand door wind getransporteerd en parameters die de hydro-meteorologische toestand bepalen, worden een reeks van terreinmetingen gepland.
De metingen worden uitgevoerd over een aantal vaste meetstations opgesteld langsheen en dwars op de getijdenzone, het droge strand, de embryonale duinen en de voorduinen. Deze zullen nauwkeurige gegevens aanleveren van meteo-omstandigheden, morfologie, en door de wind aangedreven zandtransportprocessen. De experimentele set-up bestaat uit een monitoringsstation, die tijdreeksen zal aanleveren van vegetatiebedekking, kustlijnpositie, de strijklengte van golven, het vochtgehalte aan de oppervlakte, de windsnelheid en -richting en transportprocessen. De horizontale en verticale variabiliteit van het eolische zandtransport worden geanalyseerd met 12 MWAC zandvangen. Twee saltifonen registreren de intensiteit en variaties van de impact van zandkorrels in de tijd. Twee meteo-masten, elk voorzien van vier anemometers en een windvaan, bieden kwantitatieve metingen van de windstroom op verschillende plaatsen op het strand. Het vochtgehalte aan het oppervlak wordt gemeten met een vochtigheidssensor. De topografische opmetingen worden meestal uitgevoerd met lasertechnieken.
De aanwezigheid en de toestand van de vegetatie, de positie van de waterlijn en het grensvlak tussen het droge en natte strand zullen worden gedocumenteerd bij elk experiment. Hiervoor worden visuele waarnemingen gecombineerd met digitale camera's, waarvan de gegevens kunnen worden afgehaald. Sommige van deze camera's (Argus systeem © DELTARES) zijn al operationeel (cf. Argonauts Project) om het strand te monitoren. Op andere plaatsen moeten nieuwe camera’s worden geïnstalleerd. Dit systeem maakt gebruik van foto's genomen op vaste tijdsintervallen en bezienswaardigheden om te kalibreren voor afstanden en kantelen resulterend in kwantitatieve schattingen met betrekking tot de positie van de kustlijn, zandbanken onder water, kustnabije bathymetrie, strandhoogte en vegetatie. Uiteindelijk kan een serie camera’s bovenaan de meteomast geïnstalleerd worden ter hoogte van de top van de dijk of voorduin. Het camerasysteem legt kwalitatieve gegevens vast over het weer en de golfcondities en de camerabeelden kunnen worden gebruikt om kaarten aan te maken van de strijklengtes, vocht- en aanvoerbeperkende parameters. Metingen van verzadiging van het strand worden uitgevoerd om de invloed van vocht in de bodem op eolische transport te bestuderen.
Terreinmetingen voor eolisch transport zullen zoveel mogelijk gesynchroniseerd worden met onderwatermetingen en meetcampagnes in de swash zone en met metingen gepland buiten dit project.