In het As-Made project proberen we om alle soorten data te integreren, die gerelateerd zijn aan marine afval. Sommige data zijn verzameld door vrijwilligers. Hieronder vind je 2 van deze activiteiten door vrijwilligers en vissers, waarbij gegevens reeds verschillende jaren verzameld werden.

Lenteprikkel

Het hele jaar door vinden bezoekers met verschillende interesses de weg naar het strand. De kustgemeenten zien die mensen graag komen, en proberen te zorgen voor een proper strand. Maar proper en proper is twee. Voor sommigen betekent "proper" een strand zonder plastic, blikjes, vaten, piepschuim, karton en ander afval dat door de mens achtergelaten wordt. Anderen verstaan onder "proper" een strand met niets dan zand. Dus waar helemaal alles weggenomen wordt, ook zeewier, schelpjes, krabbenschilden of ander materiaal dat door de zee wordt afgezet in de vloedlijn.10559_scouts-helpen-mee-tijdens-de-lenteprikkel-in-oostende-op-31-03-2007

En net die natuurlijke vloedlijn is heel boeiend en bovendien nuttig. Je vindt er bijvoorbeeld leuk knutselmateriaal. Vogels, krabben en andere kleine beestjes vinden er een rijkelijk gedekte tafel. En een natuurlijke vloedlijn is ook belangrijk voor een natuurlijke duinvorming en de kustverdediging. Planten zoals zeeraket, stekend loogkruid en zeepostelein kunnen kiemen in de ondergestoven vloedlijn. Het zijn zogenaamde pioniersplanten voor duinvorming. Ze zijn de eersten om het zand vast te houden, en zo erosie van het strand te verminderen.

In 2004 startten het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer (CDK) samen met de kustgemeenten een lenteschoonmaak van het strand, de zgn. ‘Lenteprikkel’. Dit evenement vindt plaats in het voorjaar,  en tot 2009 op hetzelfde moment langs de hele Belgische kust. Vanaf dat jaar organiseren kustgemeenten, scholen en clubs hun eigen Lenteprikkel. Foto’s van dit evenement kun je terugvinden in de fotogalerij.

Het CDK wil deze natuurlijke vloedlijn aan onze kust in de kijker plaatsen en samen met de gemeenten kijken waar ecologisch strandbeheer, hiermee bedoelen we handmatige reiniging, haalbaar is. En dat werpt vruchten af.

Een meer gedetailleerde informatie over afval en rapporten van vorige jaren kan gevonden worden op de website van de lenteprikkel:

www.lenteprikkel.be

Fishing for Litter

Wat is Fishing for Litter?

19967_033-ophalen-alternatieve-boomkorOndanks vele initiatieven om marien afval te reduceren, blijft het één van de meest significante milieuproblemen die het marien milieu beïnvloeden. 20000 ton afval wordt in de Noordzee gedumpt per jaar. Fishing for Litter is een simpel initiatief om marien afval te reduceren door vissers te mobiliseren. KIMO (overkoepelende organisatie) voorziet vissersboten van grote zakken om afval die ze opvissen in te stoppen. Als ze vol zijn, worden ze verzameld op de kaai om te verwerken en krijgen de vissers er een vergoeding voor. Dit vermindert de heoveelheid afval dat aanspoelt aan de kust & vermindert de tijd dat vissers bezig zijn met vuil uit hun netten te halen.

 Het initiatief houdt niet alleen een directe verwijdering van afval uit zee in, maar ook het bewustzijn van het probleem bij de gemeenschap. Dit baanbrekende project is uitgebreid van een initieel proefproject in Nederland tot een zeer herkenbaar initiatief in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten. (bron: Kimo)

Wat is de situatie in België?

Langs de Belgische kust probeert dit project vissers in Nieuwpoort, Oostende en Zeebrugge te overtuigen dat ze hun afval (dat ze in hun netten vinden) niet terug in zee mogen gooien. Men voorziet deze vissers van grote zakken, waarbij ze alle afval kunnen verzamelen. Bij aflevering op de kaai kan een bonus van €10 per zak van 250L verkregen worden.

In 2007 werd een pilootproject gestart, samen met de federale overheid, SDVO (Stichting voor Duurzame Visserij Ontwikkeling) en de AGHO (Haven van Oostende). Ondertussen is dit project enorm gegroeid, en het verzameld afval varieert tussen 0.5 en 2 ton per maand. Al dit afval wordt aan land gebracht, wordt gesorteerd en verwerkt.