VLIZINE jrg. 21, nr. 8 (augustus 2020)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 21, nr. 8 (augustus 2020)

jrg. 21, nr. 8 (augustus 2020)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Bart De Smet en Ines Tavernier


1. Kalender
1.1. Laatste VLIZINE ooit – vanaf september verschijnt de VLIZ-nieuwsbrief in een nieuw jasje
1.2. Digitaal opruimen met de Eneco Clean Beach Cup Community
1.3. Expo 'Blue Mind' van start in Nieuwe Gaanderijen
1.4. Open Monumentendag belicht historiek zeewetenschappen op Oostende Oosteroever

2. Publicaties
2.1. ‘Oesters en walvissen’, geromantiseerd levensverhaal van de stamvader van het Belgische zeeonderzoek

3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. Vacature doctoraatsstudent UGent
3.2. VLIZ werft aan: postdoc-medewerker mariene ecosysteemdiensten

4. Vraagbaak
4.1. Bevraging bij Vlaamse maritieme bedrijven naar nood aan offshore sensoren, big data en supercomputing
4.2. Op welke thema moet Think Tank North Sea volgens jou verder inzetten in 2020?

1.1. Laatste VLIZINE ooit – vanaf september verschijnt de VLIZ-nieuwsbrief in een nieuw jasje
De VLIZINE, hét e-zine met praktische informatie over het Vlaamse mariene onderzoek en beleid, is met dit nummer aan zijn laatste toe. Na meer dan 20 jaar onveranderde lay-out was dit nieuwskanaal dringend toe aan een grondige revamp. Eind september 2020 verschijnt de VLIZ-nieuwbrief onder een nieuwe naam en met nieuwe look. Met meer visuele elementen en enkele nieuwe gebruikersfuncties. Voor de bestaande VLIZINE-abonnees verandert er echter niets. Die krijgen de nieuwe nieuwsbrief gewoon maandelijks verder toegestuurd. Hou je mailbox in de gaten!

[naar boven]

1.2. Digitaal opruimen met de Eneco Clean Beach Cup Community
Door het coronavirus zal de Eneco Clean Beach Cup er dit jaar iets anders uitzien dan we gewoon zijn. Geen massale bijeenkomst op het strand, maar wel plastic ruimen in je eigen bubbel en op locaties die jij kiest. Alle deelnemers vormen vanaf 19 september - tevens de World Cleanup Day - zo de Eneco Clean Beach Cup Community!
Het is al méér dan 10 jaar een afspraak voor velen: tijdens de eerste zondag van de lente spreken surfers, zeilers, familie- en vriendengroepjes of collega’s samen af op het strand tijdens de Eneco Clean Beach Cup, om samen het strand schoon te maken. Het coronavirus stak daar een stokje voor. Eneco Clean Beach Cup of niet, opruimen kan natuurlijk wél. En dat in je eigen bubbel en op locaties die jij kiest. De app ‘Weplog’, geeft aan welke straten een dringende schoonmaakbeurt nodig hebben of al zwerfvuilvrij zijn. Want uiteindelijk kan alles wat op straat wordt achtergelaten, via riolen en rivieren in de zee terechtkomen.
Link: https://enecocleanbeachcup.be/

[naar boven]

1.3. Expo 'Blue Mind' van start in Nieuwe Gaanderijen
We houden ervan om dicht bij de zee te zijn. We zoeken haar telkens weer op. We komen tot rust door de zilte geur, het ruisen van de golven, de zeebries. Aan zee krijgen we letterlijk en figuurlijk weer adem. Deze positieve impact van de zee op onze gedachten en gevoelens staat bekend als 'Blue Mind'. Van 18 augustus tot en met 12 oktober 2020 loopt er in de Nieuwe Gaanderijen in Oostende een expo die het fenomeen 'Blue Mind' in beeld brengt. Fotograaf Dirk Du Chau toont met sprekende foto's de positieve impact van de zee van De Panne tot in Het Zwin.
Link: https://www.oostende.be/expo-blue-mind-door-fotograaf-dirk-du-chau

[naar boven]

1.4. Open Monumentendag belicht historiek zeewetenschappen op Oostende Oosteroever
Op 13 september vindt in Vlaanderen opnieuw Open Monumentendag plaats. Zo ook in Oostende, waar de activiteiten zich dit jaar concentreren in de wijk Oosteroever. Hier stichtte Pierre-Joseph Van Beneden, de 19de-eeuwse Belgische professor en topbioloog, in 1843 het allereerste marien onderzoeksstation ter wereld in het oesterbedrijf van zijn schoonouders. Sindsdien zijn de zeewetenschappen nooit meer weggeweest van op Oosteroever. Jan Seys en Doris Klausing presenteren die dag meerdere keren in het Marien Station Oostende aan de Slibwaykaai 2 het nieuwe boek 'Oesters en Walvissen' over het leven en werk van PJ Van Beneden, zijn opvolgers en het moderne zeeonderzoek in Oostende. Een uitgave door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).
Link: www.vliz.be/nl/event/2020-open-monumentendag-oostende-oosteroever

[naar boven]

2.1. ‘Oesters en walvissen’, geromantiseerd levensverhaal van de stamvader van het Belgische zeeonderzoek
Pierre-Joseph Van Beneden, de 19de-eeuwse Belgische professor en topbioloog met banden met Oostende en Mechelen, herleeft in het geromantiseerde levensverhaal bijeen geschreven door auteur Doris Klausing. Het boek ‘Oesters en walvissen: de queeste van professor Pierre-Joseph Van Beneden, de stamvader van het zeeonderzoek’ is uitgegeven door VLIZ en tevens daar verkrijgbaar in de webshop (20 Euro).
Op basis van de door VLIZ verzamelde historische en wetenschappelijke informatie rond deze pionier van de zeewetenschappen, startte auteur Doris Klausing een zoektocht naar het persoonlijke verhaal achter de man. Dat resulteerde in een vlot lezende roman, waarin ze het leven en werk van deze topwetenschapper beschrijft. Dit geromantiseerde, maar op de realiteit gebaseerde verhaal zal ook mee gestalte geven aan Open Monumentendag op de Oostendse Oosteroever op zondag 13 september 2020. Dan zullen het VLIZ en Doris Klausing de publicatie en de historiek van de zeewetenschappen uitvoerig toelichten en de link leggen met het huidige zeeonderzoek. De lezingen gaan door in de gebouwen van het Marien Station Oostende aan de Slipwaykaai op de Oostendse Oosteroever. Het was immers hier dat P.J. Van Beneden in 1843 het allereerste marien station ter wereld oprichtte in de oesterkweek van zijn schoonouders.
Link: www.vliz.be/nl/persbericht/oesters-en-walvissen-nieuw-boek-over-de-stamvader-van-het-zeeonderzoek

[naar boven]

3.1. Vacature doctoraatsstudent UGent
De onderzoeksgroep 'Marine Optics and Remote Sensing' van de Universiteit van Gent werft een medewerker aan met een goede kennis van optische meetsystemen en een sterke interesse in mariene wetenschappen. De kandidaat zal onderzoek doen naar de optische karakterisering en de door robots uitgevoerde monitoring van biogene koolstofdeeltjes in de epi- en mesopelagische zone van de oceaan. De kandidaat zal het onderzoek voeren met het oog op het behalen van een doctoraatstitel.
Meer info over de vacature vindt u hier.
Link: www.grietneukermans.weebly.com/vacancy.html

[naar boven]

3.2. VLIZ werft aan: postdoc-medewerker mariene ecosysteemdiensten
Met het SUMES-project willen Vlaamse wetenschappers, ondernemers en De Blauwe Cluster de menselijke activiteiten op zee in kaart brengen en nagaan welke impact deze hebben op het milieu. Dit alles in het streven naar meer duurzaamheid in de Belgische Noordzee. Hiervoor zoekt het VLIZ een postdoctoraal wetenschappelijk medewerker mariene ecosysteemdiensten. Interesse? Solliciteren kan t.e.m. 6 september.
Link: www.vliz.be/nl/vacature/2020-08-10-vliz-werft-aan-postdoctoraal-wetenschappelijk-medewerker-mariene

[naar boven]

4.1. Bevraging bij Vlaamse maritieme bedrijven naar nood aan offshore sensoren, big data en supercomputing
Welke offshore sensoren en big data zouden jouw bedrijf een grote stap vooruit helpen? Op initiatief van het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC) loopt momenteel een rondvraag bij Vlaamse bedrijven naar welke LifeWatch data en sensoren zij via hun high-performance ICT infrastructuur ten dienste kunnen stellen aan de blauwe economie.
De volledige vragenlijst invullen vraagt ongeveer 10 minuten tijd en bestaat uit 3 delen. In deel 1 kan je aangeven voor welke toepassingen je sensoren in een offshore omgeving nodig hebt. In deel 2 kan je verduidelijken naar welke mariene of maritieme data je nog op zoek bent. Deel 3 sluit af met enkele vragen rond confidentialiteit en opvolging. Je kan vrij kiezen welke delen je wenst in te vullen.
Samen met De Blauwe Cluster en VLIZ, organiseert het VSC op 25 september de 'LifeWatch maritime industry workshop' die de resultaten van deze enquête verder wil gaan uitwerken en zo het gebruik van de LifeWatch data infrastructuur ten volle gaan benutten.
Link: www.blauwecluster.be/bevraging-data-sensoren

[naar boven]

4.2. Op welke thema moet Think Tank North Sea volgens jou verder inzetten in 2020?
De lenteoproep door Think Tank North Sea, naar thema’s waarover ze zich in 2020 verder zou kunnen buigen, leverde tientallen voorstellen op. Het toont aan dat dit initiatief een stimulerende bottom-up werking heeft om de langetermijnvisie voor de Belgische Noordzee uit te werken. Na evaluatie schuift de stuurgroep nu drie thema’s naar voor die de sterkste meerwaarde hebben voor het opstarten van een nieuw visievormingstraject in 2020: (1) de impact van voedsel uit zee, (2) duurzame blauwe groei met respect voor het milieu, en (3) de ontmanteling van offshore windparken. Voor dewelke vind jij dat ze moeten gaan?
Stemmen kan via de website van Think Tank North Sea en moet gebeuren voor 15 september. Check in een beweging ook de eindrapporten van de twee thema’s waarmee de denktank in 2019 aan de slag ging: werken met de natuur en leven met klimaatverandering.
De Think Tank North Sea buigt zich over de kernprincipes waarbinnen het toekomstig gebruik van de Belgische Noordzee kan gekaderd worden. VLIZ en KBIN (OD Natuur) coördineren het proces. Daarin betrekken ze belanghebbenden met de meest uiteenlopende achtergronden (wetenschap, beleid, middenveld, industrie en maatschappij) en vragen ze hen na te denken over thema's met betrekking tot de Noordzee. De denktank vertrekt hierbij steeds vanuit de wetenschap en zoekt aansluiting bij de grote maatschappelijke uitdagingen.
Link: www.thinktanknorthsea.be/nl/nsv_news_details?id=19

[naar boven]


 

 

 

 

 

Copyright © 2020 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

 

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!