VLIZINE jrg. 20, nr. 10 (oktober 2019)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 20, nr. 10 (oktober 2019)

VLIZINE jrg. 20, nr. 10 (oktober 2019)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Bart De Smet


1. Kalender
1.1. Ocean Past conferentie in Oostende: call for abstracts en aanvraag beurzen
1.2. Oceans day op G-STIC 2019 in Brussels Expo
1.3. Welzijn bij vissen: een issue binnen de visserij, viskweek en onderzoekswereld?
1.4. VLIZ onthult technologische vooruitgang in zeeonderzoek op Dag van de Wetenschap
1.5. Contactdag Maritiem Erfgoed & Museologie
1.6. LifeWatch Belgium: high-tech showcase voor het meten van biodiversiteit
1.7. North Sea Palaeolandscapes Conference 2019 in Utrecht
1.8. AQUA-LIT North Sea Learning Lab: hoe zwerfvuil door aquacultuur vermijden
1.9. 2de High Seas International Conference: rol private sector in duurzaam gebruik van mariene biodiversiteit op volle zee

2. Publicaties
2.1. KustINzicht 2019: handig zakboekje vol kustspecifieke cijfers voor gebiedseigen aanpak

3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. WWF zoekt coordinator Guianas Oceans-programma
3.2. Mariene organismen als inspiratie voor nieuwe fotoreactoren: negen doctoraatbeurzen voor basisonderzoek
3.3. EUROFLEETS+ Floating University – beurzen voor praktische cursus hydrografische kartering
3.4. Beurzen Brilliant Marine Research Idea 2020
3.5. Nieuwe oproep voor het bekomen van een EMODnet Biology databeurs
3.6. Nieuwe oproep internationale Prijs Dr. Edouard Delcroix: menselijke gezondheid & de oceaan
3.7. VLIZ-prijzen Mariene Wetenschappen: oproep 2019
3.8. VLIZ zoekt onderzoeker naar biogeen gas in ondiepe mariene sedimenten
3.9. VLIZ werft aan: onderzoeker in de mariene geowetenschappen

4. Nieuwe projecten zee- en kustonderzoek
4.1. SeaBioComp ontwikkelt zeevriendelijke vezelversterkte composieten voor maritieme industrie

1.1. Ocean Past conferentie in Oostende: call for abstracts en aanvraag beurzen
Van 10 tot en met 13 mei 2020 gaat de 8ste internationale Ocean Past conferentie door in de kantoren van het VLIZ. Onderzoekers, technische experten, beleidsmakers en studenten uit alle mogelijke mariene disciplines verwelkomen we in Oostende om via een historische kijk op de link tussen mens en oceaan, lessen te kunnen trekken voor de toekomst van mariene ecosystemen. Nog tot 15 december loopt de oproep voor bijdragen aan de conferentie. Ook zijn er tien ICES-beurzen voor jonge onderzoekers beschikbaar waarvoor momenteel kan worden ingetekend.
Link: oceanspast.org/opviii.php

[naar boven]

1.2. Oceans day op G-STIC 2019 in Brussels Expo
Als mariene of maritieme speler mag je niet ontbreken op G-STIC 2019 in Brussels Expo. Deze conferentie brengt bedrijven, experten en beleidmakers van over de hele wereld samen om nieuwe technologieën en duurzame oplossingen sneller in de markt te zetten. Het is dé gelegenheid om nieuwe contacten te leggen en businessopportuniteiten te ontdekken. Op donderdag 21 november wordt een themadag rond de oceaan georganiseerd, met de mede-ondersteuning van het VLIZ. Met de semi-plenaire sessie ‘Blue technologies within sustainable ocean resources’ in de voormiddag, parallelle ‘deep dive’-sessies in de namiddag en een Industry Night voor bedrijven zit de dag boordevol nieuwe ideeën en netwerkingsmogelijkheden.
De open Oceans-themadag is toegankelijk voor alle deelnemers aan de G-STIC conferentie. Registreren kan voor 1, 2 of 3 dagen via https://2019.gstic.org/shop. Er zijn voordeeltarieven voor PhD studenten, studenten en bezoekers uit ontwikkelingslanden.
Daags voordien gaat - in samenwerking met de OESO en de Vlaamse overheid - tevens de verkennende OESO-workshop ‘Digital Technologies in the Ocean Economy: Exploring the Future’ door (enkel op uitnodiging). De resultaten ervan zullen door Claire Jolly (OECD Directorate for Science, Technology and Innovation) worden voorgesteld op de semi-plenaire ochtendsessie van 21 november en met het aanwezige publiek bediscusieerd.
 
Link: www.vliz.be/nl/event/2019-G-STIC-oceans

[naar boven]

1.3. Welzijn bij vissen: een issue binnen de visserij, viskweek en onderzoekswereld?
Op 29 november 2019 organiseren ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedselonderzoek) en VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee) in Oostende een mini-symposium rond pijn en welzijn bij vissen; en hoe daarmee om te gaan in onderzoek, visserij en aquacultuur. Elf (inter)nationale sprekers snijden diverse onderwerpen aan: Hoe ver staat de wetenschap in het meten van pijn bij vissen? Hoe ver is deze ethische kwestie al een issue binnen de visserij, viskweek en onderzoekswereld? Wat zijn de uitdagingen en mogelijke oplossingen om vissen optimaal te verwerken, te vervoeren en te houden? Hoe zit het met wetgeving en goede praktijken?
Bekijk het boeiende (Engelstalige) programma en hoe gratis in te schrijven via de VLIZ-website. Als je zelf iets wil presenteren rond het thema, dan is het indienen van abstracts nog mogelijk tot en met 15 november (deadline werd verlengd).   
Link: www.vliz.be/en/event/2019-fish-welfare-symposium

[naar boven]

1.4. VLIZ onthult technologische vooruitgang in zeeonderzoek op Dag van de Wetenschap
Ben je geïnteresseerd in zeeonderzoek en wil je eens rondneuzen op een onderzoeksschip? Zak dan op 24 november - Dag van de Wetenschap - af naar het Marien Station Oostende van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Wetenschappers onthullen er de technologische vooruitgang in het zeeonderzoek. (Science)fiction of pure realiteit?
Smartphones en virtual reality kennen we ondertussen al. Robots en artificiële intelligentie komen eraan. Technologische ontwikkelingen gaan tegenwoordig razendsnel en zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Ook in het zeeonderzoek voltrekt zich momenteel een technologische revolutie. Nieuwe technologieën stellen ons in staat om de diepste plekjes van de oceaan te ontdekken, om op een hele nieuwe manier naar plankton te kijken of om vanachter een bureau broeikasgassen te meten in de Noordzee. Kortom, technologie stelt de mariene wetenschap in staat om nieuwe gebieden te verkennen en maakt grensverleggend wetenschappelijk onderzoek van topniveau mogelijk. Ook het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) zet de nieuwste technologische snufjes in om nog diepgaander onderzoek te voeren. Zak af naar het Marien Station Oostende en maak zelf je eigen onderwaterrobot, neem het op tegen een computer in een wedstrijdje ‘plankton herkennen’, wees getuige van een live demo van een duikende diepzeerobot, volg een van de boeiende lezingen, neem een kijkje binnenin een echte meetboei en snuif de sfeer op aan boord van het onderzoeksschip Simon Stevin. Er is voor elk wat wils! Het volledige programma van interactieve standen, workshops, demo's en lezingen vind je op op de VLIZ-website.
Link: www.vliz.be/nl/event/dag-van-de-wetenschap-2019

[naar boven]

1.5. Contactdag Maritiem Erfgoed & Museologie
Maritiem erfgoed is er in vele vormen. Scheepswrakken, resten van neergehaalde vliegtuigen, amforen, oude munten of zelfs volledig begraven oude nederzettingen. Allen getuigen van een soms ver verleden en bieden voorkennis bij het tegemoet treden van wat komt. Helaas is dit onderwatererfgoed vaak onzichtbaar voor de modale burger. Net daarom zijn musea van essentieel belang. Ze halen die broodnodige kennis figuurlijk boven water. Hoe en waarom doen ze dat? Wie bereiken ze en hoe ziet men de toekomst? Dit en vele andere vragen komen aan bod op vrijdag 8 november 2019, tijdens de Contactdag Maritiem Erfgoed & Museologie te Zeebrugge. Inkom is gratis, inschrijven verplicht.
Link: www.vliz.be/nl/event/2019-contactdag-maritiem-erfgoed-museologie

[naar boven]

1.6. LifeWatch Belgium: high-tech showcase voor het meten van biodiversiteit
Vernieuwende technologie inzetten om wetenschappelijke biodiversiteitsdata in te zamelen en vervolgens geheel vrij beschikbaar te stellen aan eenieder die het kan gebruiken. Dat is wat Lifewatch Belgium doet. Met de steun van Vlaanderen vormen VLIZ en INBO – samen met Belgische, Waalse en Brusselse partners – het Belgische LifeWatch-consortium. Op 19 november tonen zij hun nieuwste ontwikkelingen aan alle potentiële gebruikers van deze data en high-tech infrastructuur. Onderzoekers moeten we alvast niet overtuigen om deel te nemen. Maar ook beleidsmakers en bedrijven die biodiversiteitsgegevens nodig hebben voor hun nieuwe projecten willen we deze keer extra warm maken om deel te nemen. Kom je ogen en oren de kost geven op de LifeWatch.be Users & Stakeholders Meeting in het KBIN in Brussel.
Link: www.vliz.be/nl/event/2019-lifewatch-belgium-users-and-stakeholder-meeting

[naar boven]

1.7. North Sea Palaeolandscapes Conference 2019 in Utrecht
De conferentie brengt wetenschappers samen die werken rond Midden-Pleistocene tot Laat-Holocene geologische processen en landschapsontwikkeling in de Noordzee tot aan de Keltische continentale rand. De driedaagse belooft een interdisciplinaire reconstructie van een veranderende omgeving in de regio tijdens de afgelopen 500.000 jaar.
North Sea Palaeolandscapes Conference 2019 vindt plaats van 18 tot 20 november in Media Plaza in Utrecht, Nederland. De organisatie is in handen van het Geologisch Onderzoek van Nederland (TNO), het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), het Renard Centrum voor Mariene Geologie van de Universiteit Gent, de Universiteit van Bradford, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en de Universiteit Utrecht.
Meer info over het programma, hoe deelnemen en inschrijven is terug te vinden op de conferentiewebsite. Tot 31 oktober kan inschrijven nog tegen verlaagd tarief.
 
Link: https://northseatocelticedge.org

[naar boven]

1.8. AQUA-LIT North Sea Learning Lab: hoe zwerfvuil door aquacultuur vermijden
Wil je graag meedenken over hoe de aquacultuursector in de Noordzee-regio kan vermijden dat er zwerfvuil in zee terecht komt? Neem dan deel aan de interactieve workshop op dinsdag 26 november in de gebouwen van het VLIZ in Oostende (09:00-14:00). Naast aquacultuurproducenten, verwelkomen we ook graag mensen die zich richten op afvalbeheer, milieubescherming, bedrijfs- en productontwikkeling.
Binnen het interactieve format zal het Learning Lab wordt er gebrainstormd over zowel (1) het vermijden en verminderen, (2) het monitoren en kwantificeren; en (3) het verwijderen en recycleren van aquacultuurafval. Meer details zijn te vinden in het online programma.
De workshop is ook een gelegenheid om meer te weten te komen over de resultaten van het AQUA-LIT-project en dat van de experts in het veld. Omwille van het internationale karakter van het publiek is de voertaal van de workshop Engels.
Link: www.aqua-lit.eu/north-sea-learning-lab

[naar boven]

1.9. 2de High Seas International Conference: rol private sector in duurzaam gebruik van mariene biodiversiteit op volle zee
Op 18 en 19 november 2019 organiseert Nausicaá in Boulogne-sur-Mer een high-level workshop rond de rol die de privésector heeft bij het duurzame gebruik van mariene biodiversiteit op volle zee, dus in gebieden die buiten nationale jurisdictie vallen (BBNJ). Deze discussie moet de VN-onderhandelingen rond een nieuwe uitvoeringsovereenkomst van het Zeerechtverdrag van de Verenigde Naties (UNCLOS) voeden.
Veel privébedrijven zijn nu al actief op de volle zee en dankzij de technische vooruitgang wordt voorzien dat dit in de toekomst enkel zal toenemen. Nu al werkt de particuliere sector samen met andere belanghebbenden op volle zee (o.a. door bij te dragen aan wetenschappelijk zeeonderzoek, en capaciteitsopbouw in ontwikkelingslanden te ondersteunen) en is ze zelf stakeholder binnen internationale organisaties, zoals de Internationale Maritieme Organisatie (IMO), de Internationale Zeebodemautoriteit (ISA) en de verschillende regionale organisaties voor visserijbeheer (RFMO's). De ervaring die privébedrijven hebben in oceaangebieden die wél onder nationale jurisdictie vallen, kan van belang zijn voor sommige hoofdstukken van de toekomstige overeenkomst (bijvoorbeeld rond milieueffectrapportage).
Naarmate de onderhandelaars van de Intergouvernementele Conferentie (IGC) van de VN dieper ingaan op de details van het toekomstige BBNJ-verdrag, wordt het duidelijk dat de particuliere sector een sleutelrol zal spelen in het toekomstige beheer van de open oceaangebieden en het duurzame gebruik van zijn biologische diversiteit. Toch is de private sector nog niet goed vertegenwoordigd bij de IGC. De high-level conferentie wil hen hiermee een stem geven.
Initiatief met de ondersteuning van de Franse overheid en Nausicáa. En met bijdragen van de World Ocean Council, de Cluster Maritime Français, Global Ocean Forum en World Ocean Network. Simultaanvertaling wordt voorzien. Gratis deelname, maar registratie verplicht.
Link: www.eurocean.org/np4/1263.html

[naar boven]

2.1. KustINzicht 2019: handig zakboekje vol kustspecifieke cijfers voor gebiedseigen aanpak
Het VLIZ en de provincie West-Vlaanderen lanceren met de eerste editie van KustINzicht een handig zakboekje, vol boeiende cijfers en analyses over het Vlaamse kustgebied. Dat onderscheidt zich immers sterk van andere regio’s in België en Europa. Om kustspecifieke fenomenen en bestuurlijke vraagstukken op sociaal, economisch en ecologisch aan te kunnen pakken is er nood aan een gebiedsgerichte wetenschappelijke kennisbasis. KustINzicht is beschikbaar als een boekje in een handig zakformaat, maar kan ook online worden geconsulteerd.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=8063

[naar boven]

3.1. WWF zoekt coordinator Guianas Oceans-programma
Het World Wide Fund for Nature (WWF) werkt sinds de jaren 60 aan het behoud van zeeschildpadden in de Centraal-Amerikaanse Guiana’s. Toenemende bedreigingen (overbevissing, IUU, bijvangst, olie- en gasexploratie) nopen de ngo tot het aanwerven van een coördinator die het WWF-Guianas Oceans-programma ter plekke opvolgt en samenwerking zoekt met lokale partners. De succesvolle kandidaat kan naar keuze gebaseerd zijn in Suriname of Guyana.
Link: www.vliz.be/docs/vlizine/20-10/2019.19.24_WWF-Oceans-Coordinator-Suriname-Guyana.pdf

[naar boven]

3.2. Mariene organismen als inspiratie voor nieuwe fotoreactoren: negen doctoraatbeurzen voor basisonderzoek
Het efficiënt capteren van zonne-energie blijft een uitdaging voor de mensheid. Misschien kunnen we bij het ontwikkelen van nieuwe technologieën inspiratie halen bij koralen, zeewier en zeeslakken? Deze organismen werken immers samen met algen en bacteriën om lichtenergie te oogsten en om te zetten. En dat onder een breed scala van lichtomstandigheden. Het Marie Sklodowska-Curie Actions Innovative Training Network “Bio-Inspired and Bionic Materials for Enhanced Photosynthesis” (BEEP) sponsort 9 PhD-beurzen voor basisonderzoek in deze materie. Deadline is 1 december.
Link: euraxess.ec.europa.eu/jobs/449817

[naar boven]

3.3. EUROFLEETS+ Floating University – beurzen voor praktische cursus hydrografische kartering
EUROFLEETS+ kent 8 plaatsen toe aan post-graduaat studenten, ingeschreven aan een Europese universiteit, om op het onderzoeksschip RV Celtic Voyager vanuit de haven van Cork (zuidkust Ierland) de hands-on Floating University cursus te volgen “Mapping the Ocean Floor: An Introduction to Practical Aspects of Hydrographic Surveying”. Tussen 19 en 25 februari 2020 leer je werken met multibeam echosounders en sub-bottom profilers voor het in kaart brengen en karakteriseren van de zeebodem. De offshore training wordt ondersteund door lezingen, workshops en kennismaking met online bronnen.
Geïnteresseerden kunnen kun nog tot 22 november 2019 hun kandidatuur indienen.  
 
Link: www.eurofleets.eu/education/floating-university-rv-celtic-voyager

[naar boven]

3.4. Beurzen Brilliant Marine Research Idea 2020
Het VLIZ lanceert een oproep voor een 'Brilliant Marine Research Idea' met als doel promovendi verbonden aan een Vlaamse Universiteit of Vlaamse Hogeschool te inspireren en te ondersteunen om een briljant idee uit te voeren in het kader van hun doctoraatsonderzoek. Deadline voor het indienen van voorstellen ligt op 31 december 2019.
Met de bijdragen en giften die het VLIZ ontvangt in het kader van de filantropiewerking worden mariene onderzoeksideeën gefinancierd die kunnen bijdragen aan het oplossen van een op hypothese gebaseerde mariene onderzoeksvraag. Voor de call 2020 nodigde het VLIZ voor het eerst bedrijven uit de Blauwe Economie uit tot het sponsoren van een beurs. We hebben het genoegen aan te kunnen kondigen dat DEME nv 1 extra BMRI-beurs sponsort. Het totale beschikbare budget voor de beurzen (anno 2020) is 10.000 EUR gefinancierd door de VLIZ-filantropiewerking en 5.000 EUR gesponsord door DEME nv, waarbij maximaal 5.000 EUR per beurs voorzien wordt. Onderwerpen die o.a. in aanmerking komen voor de VLIZ BMRI-beurzen zijn verontreiniging, de oceaan en de menselijke gezondheid, mariene biodiversiteit, klimaatverandering, oceaangerelateerde rampen en mariene exploraties. De DEME BMRI-beurs is gelinkt aan specifieke thema's behorende tot de ingenieurs- en technologische wetenschappen, visserij- en aquacultuurwetenschappen, economische wetenschappen of biologische wetenschappen. De beurs (max. 5 000 euro) kan worden gebruikt om promovendi te helpen bij hun lab- en/of veldwerk, data-acquisitie en -analyse, bezoeken aan andere instituten om gespecialiseerde faciliteiten te gebruiken, de aankoop van apparatuur of software die nodig is voor een bepaalde analyse, etc. Het fonds kan niet gebruikt worden voor personeelskosten of om conferenties bij te wonen. Meer informatie en aanvraagformulier zijn te vinden op de VLIZ-website:
Link: www.vliz.be/nl/brilliant-marine-research-idea-beurs

[naar boven]

3.5. Nieuwe oproep voor het bekomen van een EMODnet Biology databeurs
Heb je weet van slapende mariene biologische datasets die ergens op jouw computer, de server, of in notitieboekjes en mappen staan te staan? Weet dan dat die gegevens heel nuttig kunnen zijn voor anderen! Doe als instituut mee aan de ‘Oproep EMODnet Biology databeurzen’ en ontvang een subsidie om de invoer in het EMODnet Biology dataportaal grondig voor te bereiden. Een opleiding en assistentie door VLIZ wordt voorzien. De deadline om je aan te melden, ligt op 17 november.
Het EMODnet Biology dataportaal biedt vrije toegang tot gegevens over de temporele en ruimtelijke verspreiding van mariene soorten en soortkenmerken uit alle Europese regionale zeeën. EMODnet Biology maakt deel uit van het door de EU gefinancierde Europese Mariene Observatie- en Datanetwerk, en is gebaseerd op het World Register of Marine Species (WoRMS) en het European Ocean Biogeographic Information System (EurOBIS).
Link: www.emodnet-biology.eu/call-data-grants-2019

[naar boven]

3.6. Nieuwe oproep internationale Prijs Dr. Edouard Delcroix: menselijke gezondheid & de oceaan
De Prijs Dr. Edouard Delcroix is een driejaarlijkse internationale wetenschappelijke prijs (25 000 EUR) die wordt toegekend aan een onderzoeker of onderzoeksgroep ter bekroning van wetenschappelijk onderzoek in het ruime kader van oceanen en de menselijke gezondheid. Voor de tweede maal zal een Aanmoedigingsprijs Dr. Edouard Delcroix, ter waarde van 2 500 EUR, uitgereikt worden aan een jonge wetenschapper die aan de start van zijn/haar onderzoekscarrière staat. Deadline is 31 december 2019.
Deze prijzen zijn het nalatenschap van Dr. Edouard Delcroix (1891-1973), een Belgisch orthopedisch chirurg en een pionier in de thalassotherapie. Het was zijn wil dat het bedrag werd besteed aan het bevorderen van fundamenteel en toegepast wetenschappelijk onderzoek die een significante bijdrage levert aan (1) een betere kennis van de potentiële gezondheidsvoordelen van mariene ecosystemen (bv. het "Blue Gym" effect, de exploratie van mariene biodiversiteit, thalassotherapie en functionele revalidatie in zeewater) en aan (2) oplossingen voor menselijke aandoeningen die te maken hebben met het mariene milieu (vb. schadelijke algenbloei en andere biogene giftige stoffen, eutrofiëring, de transmissie van pathogenen en chemische stoffen en de impact van menselijke activiteiten zoals aquacultuur). De prijs wordt georganiseerd door HYDRO vzw en het Vlaams Instituut voor de Zee vzw (VLIZ).
Link: www.vliz.be/nl/prijs-dr-edouard-delcroix

[naar boven]

3.7. VLIZ-prijzen Mariene Wetenschappen: oproep 2019
Rondde je recent een bachelor of master thesis af over een marien onderzoeksonderwerp? Of ben je actief als mariene onderzoeker en verblijf je in een land grenzend aan de Noordzee? Stel je dan kandidaat voor een van de 3 wetenschappelijke prijzen: de VLIZ Professionele Bachelor Thesis Award 2019, de VLIZ Master Thesis Award 2019 en de VLIZ North Sea Award 2019. Met deze prijzen wil het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) het werk van verdienstelijke mariene onderzoekers bekronen, hen aanmoedigen om dit ook in de toekomst te blijven doen, en het zeewetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen bevorderen. Nog tot 31 december kunnen kandidaten zich inschrijven voor de 2019-oproep. De prijsuitreiking zal doorgaan op de VLIZ Marine Science Day 2020 op woensdag 18 maart 2020 in Cultuurcentrum De Grote Post in Oostende.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=8029

[naar boven]

3.8. VLIZ zoekt onderzoeker naar biogeen gas in ondiepe mariene sedimenten
De afdeling onderzoek van het VLIZ is - in het kader van het strategisch basisonderzoeksproject DISARM (2020-2023) - op zoek naar een chemicus of geoloog voor de detectie en effecten van biogeen gas in ondiepe mariene sedimenten in de buurt van de munitiestortplaats Paardenmarkt. Het onderzoek maakt finaal deel uit van de ontwikkeling van een geïntegreerde wetenschappelijke aanpak ter ondersteuning van risicobeoordeling en beheer van chemische stortplaatsen voor mariene chemische munitie. Solliciteren is mogelijk tot 10 november.
Link: www.vliz.be/en/vacancy/2019-10-08-vliz-recruits-researcher-marine-shallow-gas-research

[naar boven]

3.9. VLIZ werft aan: onderzoeker in de mariene geowetenschappen
Ben je marien geoloog of geofysicus? Kom dan onze onderzoeksafdeling vervoegen in het kader van het EU-project BASTA (2020-2022). Hierin willen we tot een efficiënte identificatie komen van begraven en blootgestelde munitie in zee. De succesvolle kandidaat gaat onderzoek doen naar gedetailleerde 3D sub-bottom imaging voor munitiedetectie, met behulp van een nieuwe aanpak voor kosteneffectieve data-acquisitie. Solliciteren kan tot 10 november 2019.
 
Link: www.vliz.be/en/vacancy/2019-10-07-vliz-recruits-researcher-marine-geosciences

[naar boven]

4.1. SeaBioComp ontwikkelt zeevriendelijke vezelversterkte composieten voor maritieme industrie
SeaBioComp is een nieuw Europees samenwerkingsproject dat eerder deze zomer is gestart. Doel is om nieuwe biobased thermoplastische composietmaterialen te ontwikkelen en te produceren. Op termijn zouden deze de nu veel in de maritieme industrie gebruikte vezelversterkte composieten – gemaakt op basis van aardolie - kunnen vervangen. Het project zal ook analytische protocollen opstellen om de robuustheid van deze nieuwe materialen te testen op lange termijn, en meetmethodes vastleggen om de verminderde ecologische impact op het mariene milieu te evalueren.
Meer info is beschikbaar op de projectwebsite www.seabiocomp.eu. Schrijf je in voor de SeaBioComp-nieuwsbrief (in Engels) als je op de hoogte wil blijven van de vorderingen van het project.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=8055

[naar boven]

U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of uit te schrijven: klik hier. In ons privacy-beleid kunt u nalezen hoe VLIZ met persoonlijke gegevens omgaat. Bij vragen over het privacy-beleid van VLIZ: contacteer privacy@vliz.be.
Het VLIZ wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen.
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Lid worden van VLIZ?
Copyright © 2019 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!