ROV Genesis | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

ROV Genesis

De Remotely Operated Vehicle (ROV) Genesis is een onderwaterrobot die nationaal, voor onderzoek in het Belgisch deel van de Noordzee, en internationaal, voornamelijk voor diepzeeonderzoek, ingezet wordt vanop onderzoeksschepen.

De onderwaterrobot Genesis kan tot op een diepte van 1300 m duiken. Tijdens internationale campagnes duikt de ROV vooral in de diepzee om er de nog weinig gekende oceaanranden en biodiversiteit te exploreren. De onderwaterrobot filmt en neemt stalen van diepzeecanyons, koudwaterkoraalriffen, carbonate mounds, moddervulkanen, methaanbronnen, etc. Sinds 2015 is de ROV Genesis ook operationeel in het Belgisch deel van de Noordzee, vanop de RV Simon Stevin, om in de ondiepe kustwateren de fauna in beeld te brengen en scheepswrakken en zeebodemstructuren te bekijken.

De ROV is zeer compact. Met een lengte van 1,4 m, een breedte van 87 cm en een hoogte van 1,11m past de onderwaterrobot in een ‘Tether Management System’ (TMS) (afmetingen 1,95 x 1,19 x 2,37 m), een soort van garage van de ROV. Het TMS brengt de ROV tot op de zeebodem en van daaruit vertrekt de onderwaterrobot op zijn staalnametocht. Het totale gewicht van ROV en frame samen bedraagt 1,2 ton. Het TMS is via een kabel met het onderzoeksschip verbonden en de onderwaterrobot is op zijn beurt via een kabel verbonden met het TMS. Een piloot stuurt de ROV vanuit een controlekamer – een container gemonteerd op het onderzoeksschip –  en volgt alle handelingen via schermen. Zes voortstuwingsmotoren (voorwaartse, verticale en zijdelingse beweging) drijven de onderwaterrobot aan. Een accuraat positioneringssysteem kan de positie van zowel het schip, de ROV en indien nodig andere apparatuur real-time bijhouden.

De ROV Genesis is uitgerust met verschillende lichten en hoge resolutie video- en fotocamera's en een laser-meetsysteem (major update in 2016). De voornaamste functie van de ROV Genesis is het verzamelen van foto-en videomateriaal. Zeker op dieptes die ontoegankelijk zijn voor duikers, kan de ROV gebruikt worden om beelden te verkrijgen van de vaak onbekende diepzeewereld. Een hydraulische werkarm kan eenvoudige handelingen uitvoeren, zoals het bemonsteren van een koudwaterkoraal of diepzeesponzen of het nemen van een kleine boorkern. Tenslotte kan de onderwaterrobot ook andere onderwaterapparatuur assisteren door bijvoorbeeld extra belichting te bieden, door via filmwerk ‘de ogen onder water’ te vormen of door haar grijparm als 'helpende hand' aan te bieden. Diepte, koers, hoogte, deining en helling worden eveneens continu geregistreerd evenals de temperatuur en de saliniteit van het water.

Klik hier voor een infographic over de Remotely Operated Vehicle Genesis

Klik hier voor foto's van de Remotely Operated Vehicle Genesis

Klik hier voor filmpjes van de Remotely Operated Vehicle Genesis

 

Campagnes

Genesis is operationeel sinds 2006 en verkende zo goed als alle oceaanbekkens: van de Atlantische Oceaan over de Indische Oceaan, de Zuidelijke Stille Oceaan tot de Zuidelijke Oceaan. De onderwaterrobot heeft, anno 2018, reeds 29 expedities op de teller staan. Een overzicht van de campagnes waarop de ROV Genesis actief was:

Locatie

Datum

Onderzoeksschip

Middellandse Zee (Golf van Malaga)

Augustus 2018

RV Sarmiento de Gamboa

Belgisch deel van de Noordzee – verschillende locaties

Juli 2018

RV Simon Stevin

Porcupine Basin (ten westen van Ierland)

Mei - Juni 2018

RV Belgica

Belgisch deel van de Noordzee – verschillende locaties

Augustus 2017

RV Simon Stevin

Rockall Bank, t.h.v. West-Ierland

Mei 2017

RV Pelagia

Belgisch deel van de Noordzee t.h.v. de Hinderbanken

Augustus 2015

RV Simon Stevin

Atlantische Oceaan t.h.v. Galicische Rand

September 2014

RV Meteor

Middellandse Zee (Alboran Zee)

Juni 2014

RV Pelagia

Atlantische Oceaan t.h.v. Westelijke Iberische Rand

Mei 2014

RV Pelagia

Dogger Bank

September 2013

RV Pelagia

Western Iberian Margin - Lissabon (Portugal)

Juni 2013

RV Belgica

Alboran Sea - Motril (Spanje)

April 2013

RV Pelagia

Dogger Bank

Juni 2012

RV Pelagia

Offshore Northern Perth Basin, Indian Ocean - Fremantle (Australië)

Oktober 2011

RV S. Surveyor

Haakon Mosby Mud Volcano - Tromsø (Noorwegen)

September 2010

RV Maria S. Merian

Guilvinec Canyon - Bay of Biscay

Juni 2010

RV Belgica

Whittard Canyon - Bay of Biscay

Juni 2010

RV Belgica

Antarctic Penninsula - western and eastern side - Punta Arenas (Chili)

Januari-Maart 2010

RVIB Nathaniel B. Palmer

Cabo Ortegal - Vigo (Spanje) - Zeebrugge (België)

Mei-Juni 2009

RV Belgica

Gulf of Cadiz - Cadiz - Vigo (Spanje)

Mei 2009

RV Belgica

West Nile Delta - Heraklion (Griekenland) - Port Said (Egypte)

November 2008

RV Pelagia

Guilvinec Canyon - Bay of Biscay - Brest (Frankrijk) - La Coruna (Spanje)

Mei-Juni 2008

RV Belgica

Gulf of Cadiz - Cadiz (Spain)

Juni 2007

RV Belgica

Hikurangi Margin - Napier - Auckland (Nieuw Zeeland)

Februari 2007

RV Sonne

Denmark Strait - Reykjavik (IJsland)

September 2006

RRS Discovery

La Chapelle Bank - Brest (Frankrijk)  & Bantry Bay - Cork (Ierland)

Juni 2006

RV Belgica

 

Geschiedenis

De ROV Genesis is operationeel sinds 2006. De onderwaterrobot en de bijhorende apparatuur werden aangekocht door de Universiteit Gent en in gebruik genomen door het Renard Centre for Marine Geology en de Sectie Mariene Biologie. In 2012 schonk de Universteit Gent de ROV Genesis aan het VLIZ dat het beheer en de operaties van de onderwaterrobot op zich neemt. Een concrete samenwerking tussen VLIZ en NIOZ (Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) is afgesloten om het beheer en de inzet van de ROV Genesis mogelijk te maken. Sinds 2015 wordt de ROV Genesis ook regelmatig ingezet voor onderzoek in het Belgisch deel van de Noordzee. Dit gebeurt vanaf de RV Simon Stevin.

Indien u meer technische informatie wenst m.b.t. de ROV Genesis, bekijk dan de desbetreffende apparatuurfiche.

Gebruik maken van de ROV?

Het doel blijft om de ROV wereldwijd in te zetten voor marien onderzoek, zowel door VLIZ gestuurd als op vraag van andere mariene onderzoeksgroepen. Indien u als marien wetenschappelijk instituut gebruik wenst te maken van de ROV, contacteer dan het Marine Robotics Centre van VLIZ: mrc@vliz.be

Gebruik en voorwaarden

Opgelet! Indien u als wetenschapper gebruik maakt van de ROV die door het VLIZ ter beschikking gesteld wordt, gelieve daar dan als volgt aan te refereren in uw publicaties: 'Dit werk werd ondersteund door data & infrastructuur beschikbaar gesteld door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)'.