Beschrijving Podopsis slabberi Van Ben., synoniem van Mesopodopsis slabberi.
Fig. 1
Een vrouwtje, gezien onder een zwakke vergroting in profiel, geeft de broedbuidel en diverse aanhangsels op zijn plaats weer.
Fig. 2
Het voorste gedeelte van het cephalothorax gezien van voren, met twee paar antennulen en antennen, evenals de ‘podophthalmes’ op hun plaats. De antennulen laten hun ‘coxo-, baso- en ischiocérithe’ zien. De ‘ischiocérithes’ worden beëindigd door de ‘procérithes’.
Fig. 3
Een deel van de geïsoleerde, rechtse antennule vertoond vedervormige angels aan de top van de ‘ischiocérithe’.
Fig. 4
Een antenne, eveneens een rechtse.
Fig. 5
Achterste deel van het lichaam, gezien van voren onder dezelfde vergroting als bij figuur 2. Men ziet het laatste segment voor het telson, en de twee uropoden, waarvan de binnenste daar een otoliet vertoont aan de basis.
Fig. 6
Hetzelfde segment gezien in profiel, een klein beetje meer vergroot, met de uropoden op hun plaats. Men ziet de otoliet duidelijker.
Fig. 7
De otoliet, sterk uitvergroot, gezien in profiel in de binnenkant van de uropode.
Fig. 8
Interne lamel of ‘procérithe’ van de antenne, gezien van voren, vertoont, aan het gewricht van de twee leden, een opake, afgeronde massa die waarschijnlijk het centrum is van de reukzin. Deze procérithe draagt zes angels aan een de ene rand, twintig aan de andere.
Fig. 9
Een geïsoleerde gevederde stekel.
Fig. 10
Peniaal aanhangsel.
Fig. 11
Eerste pleopode van het mannetje.
Fig. 12
Tweede pleopode van het mannetje.
Fig. 13
Derde pleopode van het mannetje.
Fig. 14
Vierde pleopode van het mannetje.
Fig. 15
Vijfde pleopode van het mannetje.
Fig. 16
Het abdominaal gedeelte van het mannetje, gezien in profiel, om de penis, de pleopoden en de basis van de uropoden te tonen.
Auteur G. Severeyns in Van Beneden (1861)Uit bron Van Beneden, P.-J. (1861). Recherches sur les Crustacés d...Download de volledige versie