Are you sure you want to remove campaign "In-vitro model voor huidziekten vissen"?
In-vitro model voor huidziekten vissen
De vissenhuid dient als een eerste bescherming tegen pathogenen waardoor de interactie tussen een pathogeen en de vissenhuid de infectie kan bepalen. De mechanismen voor deze interacties blijven tot nu toe echter ongekend. Er is een hoge nood aan een goed ontwikkeld model om deze processen in gecontroleerde omstandigheden te bestuderen. In voorgaand onderzoek aan UGent werd de rol van bacteriën zoal Vibrio tapetis bevestigd in de ontwikkeling van huidzweren bij wild-gevangen platvissen (via in vivo experimenten). Desalniettemin zouden alternatieve (in vitro modellen waarbij gebruik wordt gemaakt van cellen, weefsels of explants voor experimenten onder gecontroleerde labo omstandigheden, ethisch gezien beter zijn in vergelijking met een in vivo experiment. Deze alternatieve modellen kunnen zorgen voor een kleiner aantal proefdieren en het verminderen van het leed van de proefdieren tijdens de experimenten. Bovendien kan het gebruik van dergelijke alternatieven de variabiliteit en onvoorspelbaarheid van onderzoeksresultaten gaan verminderen.
Om de ontwikkeling van huidulceraties en de rol van bacteriën in deze pathologie te bestuderen, werd een twee-kamer huid explant model (Figuur 1) ontwikkeld om de in vivo situatie zo goed mogelijk na te bootsen. Door gebruik te maken van dit model kan de omgeving aan de buitenkant van de huid volledig gescheiden worden van de binnenkant wat een doelgerichte infectie aan de buitenkant van de huid (het zeewater) mogelijk maakt. De bovenste kamer, waar de buitenste huidlagen aan blootgesteld worden, simuleert het zeewater waar een pathogeen aan kan worden toegevoegd. De onderste kamer simuleert de interne fysiologie van de vis.
Om dit ontwikkelde model verder te valideren, zal tijdens een masterproef een infectie uitgevoerd worden van de huid van wild-gevangen vissen. Deze resultaten kunnen vergeleken worden met resultaten uit de in vivo experimenten en zo kan de bruikbaarheid van het explant model getest worden.
Naast onderzoek naar de rol van bacteriën in de ontwikkeling van huidzweren, zou dit model ook bruikbaar zijn in aquacultuur faciliteiten om verschillende ziekten te bestuderen. De aangetaste huid kan echter geassocieerd zijn met verminderde overleving en dus een dalende productiviteit van de kweek.
Om deze validatie uit te voeren zullen een aantal scharren (Limanda limanda) verzameld worden in het Belgisch deel van de Noordzee. Na acclimatisatie zullen de vissen overgebracht worden naar de Faculteit Diergeneeskunde en gebruikt worden in de in vitro experimenten.