NAVIGO Visserijmuseum terug open voor publiek

Potviszaal NAVIGO Visserijmuseum Oostduinkerke
Sofhie Legein | Gemeente Koksijde

In september opende het NAVIGO Visserijmuseum in Oostduinkerke opnieuw de deuren na een grote renovatie. Een nieuwe scenografie, met als pronkstuk het skelet van de in 1989 aangespoelde potvis Valentijn, moet bezoekers opnieuw verwonderen voor het erfgoed rond de visserij en de zee. Een bezoekje meer dan waard! 

Het NAVIGO Visserijmuseum is gewijd aan de vissers van bij ons en aan hun lange, fascinerende geschiedenis. Wonderbaarlijke visvangsten in de Tweede Wereldoorlog, jongens van twaalf die hun leven waagden als IJslandvaarder, het soms harde en eenzame leven van vissersvrouwen… De expositie toont het materieel en immaterieel erfgoed van de Vlaamse visserij, maar vertelt ook het verhaal en de bedreigingen van de visserij en de zee vandaag.  Zo is er een wonderkamer met bijzondere strandvondsten, een aquariumruimte met Noordzeevissen, en als pronkstuk het skelet van de in 1989 in Oostduinkerke aangespoelde potvis Valentijn. 

De tijdelijke expo Peerdevisschers, met portretten van de Oostduinkerkse paardenvissers door Stephan Vanfleteren, loopt nog tot en met 4 januari. Als kind van de zee en opgegroeid in Oostduinkerke, brengt Vanfleteren de unieke traditie van de paardenvissers op een pure en krachtige manier in beeld.

Naast het vernieuwde museum staat nu ook een gloednieuw erfgoeddepotgebouw, waarin de meer dan 6000 collectiestukken professioneel bewaard kunnen worden voor de toekomst.  Het depotgebouw omvat ook een bibliotheek en een demonstratiekeuken. In die laatste kan het immaterieel erfgoed van het bewerken, bereiden (en proeven) van vis zeker in de kijker gezet worden.

Plan je bezoek

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!