Dag van de Wetenschap: High-T at Sea. Het programma

Dag van de Wetenschap 2024: High-T at Sea
VLIZ

Ben je geïnteresseerd in zeeonderzoek? Of wil je eens rondneuzen op een onderzoeksschip? Zak dan op zondag 24 november – Dag van de Wetenschap – af naar het Marien Station Oostende van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Wetenschappers zetten de hoogtechnologische vooruitgang van het zeeonderzoek in het voetlicht.

Je hebt het vast ook al gemerkt: de technologie om ons heen staat niet stil. Artificiële intelligentie, robots of virtual reality. Het zijn maar enkele van de technologische trends die ooit verre toekomstmuziek leken en nu niet meer weg te denken zijn uit ons dagelijkse leven. Ook het onderzoek naar de zee surft mee op de golf van hoogtechnologische vooruitgang. Nieuwe technologieën stellen wetenschappers in staat tot dingen waarvan ze enkele decennia geleden alleen maar konden dromen.


Wist je bijvoorbeeld dat onderzoekers onbemande robots inzetten om klimaatverandering te bestuderen? Dat Europa werkt aan een digitale tweeling van de oceaan om zo weloverwogen beslissingen te nemen om onze oceaan te beschermen? Of dat de visserijsector een beroep doet op artificiële intelligentie om hun vangst in kaart te brengen?

Bezoek het wetenschapsfestival ‘High-T at Sea’ en ontdek deze en veel meer technologische vooruitgang.

Het programma

  • Interactieve standen en demo's

    Verspreid over het Marien Station Oostende en het onderzoeksschip RV Simon Stevin ontmoet je wetenschappers uit diverse zeewetenschappelijke disciplines. Elke interactieve stand is gelinkt aan de technologische vooruitgang in zeeonderzoek! Een overzicht van de standen vind je hier.

     

  • Kinderworkshop ‘Periscopen bouwen'

    Heb je altijd al willen weten hoe je onder water of om de hoek kunt kijken, zonder gezien te worden? In deze leuke en lagdrempelige workshop leer je alles over hoe een periscoop werkt en bouw je zelf je eigen exemplaar. Voor kinderen van 9 jaar of ouder. Deze 1u durende workshop gaat van start om 11u en is gratis. Inschrijven is verplicht (Inschrijvingslink).

     

  • Workshop 'Luisteren naar de oceaan'

    Neem deel aan deze inspirerende workshop, begeleid door kunstenares Elise Guillaume en wetenschapper Marine Severin. Tijdens deze workshop, die onderdeel is van een wetenschappelijke studie, krijg je de kans om op een unieke manier te reflecteren en in contact te komen met onderwatergeluid door middel van luisteroefeningen, vragenlijsten en levendige groepsdiscussies. Deelnemen kan vanaf 16 jaar. Deze workshop is gratis, maar inschrijven is vereist!  Inschrijvingslink 11u |  Inschrijvingslink 13u |  Inschrijvingslink 15u

     

  • Lezingen

Sluit je aan bij onze reeks lezingen, waar experts dieper ingaan op de technologische vooruitgang in het zeeonderzoek, variërend van de toekomst van de visserij tot de inzet van robots om klimaatverandering te bestuderen en een heuse kindershow. Inschrijven voor de lezingen is niet mogelijk. Kom op tijd zodat je zeker een plaatsje hebt.

     11:00 - 11:30 Opmeten van zeeën en de oceaan: een race naar de bodem? – Britt Lonneville (VLIZ)

     13:00 - 13:30 De toekomst van visserij of visserij van de toekomst? Onderzoek naar innovatie en technologie voor duurzame vangstmethoden – Jasper Van Vlasselaer (ILVO)

     14:00 - 14:30 Prof. dr. Griet Neukersmans (UGent) 

     15:00 - 15:30 ‘Wild van Water’-kindershow – Ines Tavernier & Binke D’Haese (VLIZ)

Meer info over elk van de lezingen vind je op de VLIZ-website.

 

  • Ga aan boord van het onderzoeksschip Simon Stevin

Heb je er altijd al van gedroomd om aan boord te gaan van een echt onderzoeksschip? Dit is jouw kans. Scheep op zondag 24 november in en kom alles te weten over het reilen en zeilen aan boord van een schip in dienst van de wetenschap. De bemannning leidt je onder andere rond op de brug, in de machinekamer en in de kombuis. In samenwerking met Vloot dab/Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK).

Meer info over het programma

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!