Zeg je zegje over het ruimtelijk plan Belgische Noordzee

Nog tot 27 augustus 2024 kan je als burger of organisatie bemerkingen doorgeven op het ontwerp van het nieuwe marien ruimtelijk plan in de Belgische zeegebieden voor de periode van 2026 tot 2034, en over het bijbehorende strategisch milieueffectenrapport.

In en op onze Noordzee vinden op vrij beperkte ruimte heel wat activiteiten plaats; denk maar aan hernieuwbare energie, natuurbehoud, scheepvaart, visserij en zandontginning. Een marien ruimtelijk plan (MRP) is dan ook noodzakelijk om de verschillende belangen (zowel economisch, ecologisch als sociaal) te verzoenen en elke activiteit een plek te geven in de Noordzee. 

Op basis van Europese regelgeving is elk EU-land verplicht om een MRP op te stellen. Het voorliggende ontwerp is de derde versie van het MRP en zal gelden voor acht jaar, van 2026 tot 2034. 
 


Marien Ruimtelijk Plan Belgische Noordzee 26-34
Dienst Marien Milieu

De belangrijkste nieuwigheden van het nieuwe voorstel zijn: 
•    Het instellen van drie mariene reservaten; 
•    Het instellen van een vrijwaringszone van zes nautische mijl vanaf de kust, waar geen nieuwe vaste constructies mogen geplaatst worden; 
•    Het optimaliseren van de Oostelijke Zone voor energie, in het kader van een repowering; 
•    Het instellen van een zone voor visserijonderzoek; 
•    Het afschaffen van vier zones voor commerciële en industriële activiteiten; in de toekomst zullen deze activiteiten overal toegelaten zijn behalve waar het verboden is.

Tijdens de opmaak van het MRP worden alle belanghebbenden nauw betrokken, aangezien dit plan een grote impact kan hebben. Deze openbare raadpleging geeft iedereen de kans op inspraak. De Noordzee is van ons allemaal, daarom is het belangrijk om de mening van het grote publiek te kennen en hiermee rekening te houden om zo tot een breed gedragen plan te komen. 

De Dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu nodigt je uit om je opmerkingen en bijdragen over het ontwerp van marien ruimtelijk plan en/of het strategisch milieueffectenrapport te bezorgen. Dat kan tot en met 27 augustus. 

Meer informatie over de publieksraadpleging

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!