De bescherming van biodiversiteit, natuur en landschappen is zowel op nationaal als internationaal vlak een belangrijke doelstelling. Hierbij kunnen verschillende ‘niveaus’ van bescherming voor verschillende types van gebieden en ecosystemen onderscheiden worden. Een belangrijke indicator bij de bescherming van biodiversiteit en landschappen is het aanduiden van (wettelijk) beschermde gebieden.
Deze bescherming biedt een garantie tegen ondoordachte veranderingen in landgebruik, andere menselijke activiteiten die de natuurwaarde zouden kunnen verminderen en voor het behoud en versterking van ecosystemen.
Naast de beschermde gebieden zijn natuurgebieden in de brede zin van het woord (cf. VEN-IVON) belangrijk voor de versterking van de natuurlijke structuur en als reserve voor het behoud en toename van die biodiversiteit. Daarnaast hebben ze een sociaal-educatieve functie en kunnen ze opengesteld worden voor recreatief medegebruik.
Een uitgebreide bespreking van deze indicator is ook terug te vinden in het kustkompas. Hierin wordt deze indicator besproken aan de hand van verschillende vragen zoals waarom deze indicator, wat zegt deze indicator, wat zijn de resultaten, wat voor de toekomst,…