Onderzoeksplatformen
De hieronder beschreven onderzoeksplatformen zullen de technologieën en infrastructuur ter beschikking stellen die het VLIZ en andere mariene onderzoeksgroepen in staat brengen om innovatief, internationaal erkend, state-of-the-art marien onderzoek uit te voeren.
- Zeegaande platformen zoals de RV Simon Stevin en de RIB Zeekat zijn volledig functioneel.
- Het Marien Station Oostende (MSO) biedt laboratoriumruimte en experimentele faciliteiten, meso- en microkosmossen, belichtingstanks, analytische labo’s en technische werkplaatsen voor mechanisch en elektronisch onderhoud en onderzoek en ontwikkeling.
- Vaste platformen zoals boeien en kabelnetwerken bieden monitoring (in real time of delayed-mode) van diverse abiotische en biologische omgevingsvariabelen via een reeks sensoren.
- het Wetenschappelijk duikteam maakt flexibele en geavanceerde duikoperaties op zee mogelijk.
- Het Citizen Science-platform zal actieve bijdragen van het brede publiek aan de onderzoeksactiviteiten van het VLIZ vereenvoudigen.
- Het Omics-platform zal door moleculaire methoden inzichten in diversiteit, structuur en functie van mariene organismen, populaties en gemeenschappen mogelijk maken.
- Het modelleerplatform zal verschillende soorten wiskundige modellen ontwikkelen, toepassen en optimaliseren om verbindingen tussen de oceaan, haar bewoners, haar diensten, mensen en de drijvende krachten achter verandering te verduidelijken en te kwantificeren.
Voor meer gedetailleerde informatie over onze platformen verwijzen we naar de VLIZ-onderzoeksstrategie.