VLIZ-ledendag | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-ledendag

Om zijn trouwe leden te bedanken voor hun jarenlange steun en om nieuwe leden beter te leren kennen, organiseert VLIZ-directeur Jan Mees samen met zijn team jaarlijks een VLIZ-ledenactiviteit.

Word VLIZ-lid

VLIZ-ledendag 2021
Op sleeptouw langs de nieuwbouw

Speciaal voor zijn leden organiseert het VLIZ op vrijdag 17 september 2021 een rondleiding op de nieuwbouwsites van het instituut, want 2022 wordt voor VLIZ het jaar van de verhuis. We ruilen de InnovOcean site aan de Wandelaarkaai voor de InnovOcean Campus aan de Jacobsenstraat. De verhuis, gecombineerd met de uitbreiding van het Marien Station Oostende, is nodig om tegemoet te komen aan de doorgedreven en snelle groei van het instituut, waarbij ook de onderzoekscapaciteit aanzienlijk vergroot is. Deze nieuwbouwprojecten op de Oostendse Oosteroever zullen het marien onderzoek in Vlaanderen een boost geven.

Tijdens de VLIZ-ledendag verwelkomen we de leden op de InnovOcean site, de kantoorruimtes van het VLIZ aan de Wandelaarkaai. Met de verhuis in het vooruitzicht is het hoogstwaarschijnlijk de laatste keer dat we de leden in het huidig gebouw kunnen ontvangen. Algemeen directeur Jan Mees zoomt er in op de recente ontwikkelingen binnen het instituut. Een shuttlebus brengt de leden vervolgens naar de InnovOcean Campus in opbouw (Jacobsenstraat), waar een uitleg volgt over de invullig van de nieuwbouwsite. We vervolgen de tocht per bus naar het Marien Station Oostende (Slipwaykaai) waar de uitbreidingswerken van deze site aan bod komen samen met de gloednieuwe zeewaterleiding.

De 2 uur durende rondleiding gaat door in groepen van 50 personen. Duid bij uw registratie het gewenste aanvangsuur aan. Inschrijven is noodzakelijk, en dit voor vrijdag 10 september 2021.

Aanvang: 16u30, 17u, 17u30, 18u of 18u30

Registratielink: registration.vliz.be/ledendag

Vorige edities

18 september 2020

Omwille van de impact van covid-19 op onze maatschappij zochten we een digitaal alternatief voor de geplande VLIZ-ledendag. Op vrijdag 18 september ontmoetten VLIZ-medewerkers, mariene wetenschappers en VLIZ-leden elkaar in de virtuele wereld. Tijdens de online VLIZ-ledendag stond algemeen directeur van het VLIZ, Jan Mees de leden te woord en zoomde hij in op het 20-jarig bestaan van het VLIZ, onderdirecteur Tina Mertens toonde in vogelvlucht de bouwwerken van het nieuwe VLIZ-gebouw en de ontwikkelingen van het Marien Station Oostende, en enkele BMRI-laureaten lichtten bondig het onderzoek toe dat ze uitvoerden dankzij de Brilliant Marine Research Idea beurzen.

21 juni 2019

Tijdens de vierde editie van de VLIZ-ledendag informeerden we de leden in primeur over ons marine robotics centre, het speerpunt waarmee het VLIZ inzet op hoogtechnologisch marien onderzoek. We ontsluierden de geheimen van onze drie toestellen die we inzetten voor geofysisch, biogeochemisch en oceanografisch onderzoek. VLIZ-medewerkers gaven 5 infosessies:

 • Recente ontwikkelingen binnen het VLIZ
 • Onderwaterrobot Genesis
 • Onze gloednieuwe autonome onderwaterrobot Barabas
 • Uiterst bijzondere oppervlaktevaartuig Adhemar
 • Nieuwste educatieve tools rond onderwaterrobotten

Foto’s van het evenement kunt u consulteren op de VLIZ-website onder de volgende link.

22 juni 2018

De derde editie van de ledendag stond in het teken van de VLIZ-filantropiewerking 'de zee als goed doel'. Je kon er de boeiende onderzoeksprojecten ontdekken die lopen dankzij de donaties en de lidgelden die het VLIZ ontvangt. De infosessies behandelden de volgende projecten:

 • SeaWatch-B en de resultaten van de Grote Schelpenteldag
 • Wat doet zeewater en zeelucht met onze gezondheid?
 • Een zeebodem vol elektriciteit dankzij kabelbacteriën
 • Ontwikkeling van een testplatform voor antifouling verven
 • De geheimen van de Orka’s in Chili ontrafeld
 • Reisbeurzen voor beloftevolle jonge mariene wetenschappers uit het Zuiden
 • Textiel met een hart voor de zee

Foto’s van het evenement kunt u consulteren op de VLIZ-website onder de volgende link.

23 juni 2017

Onder de noemer 'Schelpdieren Binenstebuiten' verwelkomde het VLIZ zijn leden in het Marien Station Oostende. Samen met mariene professionals, VLIZ-medewerkers en SeaWatch'ers werden alle geheimen van de schelpen op het Noordzeestrand ontrafeld.  De deelnemers konden kiezen uit twee verschillende workshops uit het volgende gamma:

 • Naar schelpen speuren op het strand onder begeleiding van SeaWatch'ers
 • Schelpen determineren met de hulp van mariene professionals
 • Strandbloemen ineen knutslen, maar niet zonder uitleg of schelpen als pasmunt
 • VLIZ-medewerkers tonen je hun werk rond schelpdieren
 • Hoe duurzaam is de consumptie van schelpdieren?
 • Koken met schelpdieren

Foto’s van het evenement kunt u consulteren op de VLIZ-website onder de volgende link.

24 juni 2016

Alle leden werden verwelkomd op het VLIZ in het vernieuwd Marien Station Oostende (MSO) met een glaasje voor een gezellige en leerrijke midzomeractiviteit. Om 19.00 uur startten geleide wandelingen op de Oostendse Oosteroever, een gebied waar natuur, erfgoed, visserij en andere maritieme activiteiten met de woonfunctie een gezamenlijke modus vivendi zoeken. Maar het is ook een zone waar zich een boeiende geschiedenis van het Vlaamse zeewetenschappelijk onderzoek schuilhoudt. Expertgidsen belichtten al deze aspecten, inclusief de geheimen van het militair erfgoed (Fort Napoleon en bunkers van tijdens de WO) verspreid in de duinen. Tot slot werd een demonstratie gegeven van het strandobservatienetwerk SeaWatch-B, één van onze goede zeedoelen, opgezet dankzij de ledenbijdragen! We sloten af met een receptie in MSO op de Halve Maan site.

Foto’s van het evenement kunt u consulteren op de VLIZ-website onder de volgende link.