Reisbeurzen noord-zuidwerking | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Reisbeurzen noord-zuidwerking

In het kader van internationale samenwerkingsakkoorden tussen VLIZ en wetenschappelijke instellingen in het Zuiden, kent VLIZ reisbeurzen toe. Met deze beurzen kunnen veelbelovende studenten en jonge onderzoekers in mariene wetenschappen tijdens een kort verblijf kennis uitwisselen en praktijkervaring opdoen in de laboratoria van mariene onderzoeksgroepen in Vlaanderen.

Filantropie reisbeurzen 2018

Vanuit de samenwerking tussen VLIZ en de Comisión Permanente del Pacífico Sur (CPPS) kregen Zuid-Amerikaanse beloftevolle studenten de kans om gedurende 10 dagen (18-29 maart 2018) ervaring op te doen aan Vlaamse mariene onderzoeksgroepen.
Kandidaten werden geselecteerd door lokale contactpersonen op basis van hun CV. De student moest in het instituut ingeschreven zijn in een MSc- of PhD-programma in mariene wetenschappen en jonger zijn dan 35 jaar. Drie jonge wetenschappers afkomstig uit Colombia (Comision Colombiana del Oceano), Panama (Ministerio del Ambiente Panama) en Peru (Instituto del Mar de Peru - IMARPE) voldeden aan de criteria en zakten af naar België.
Naast een bezoek aan het VLIZ en een gemeenschappelijk deelname aan de VLIZ Marine Science Day kreeg elke bezoeker een gepersonaliseerd programma bestaande uit een bezoek aan onderzoeksgroepen zoals: GhEnToxLab (UGent), Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO) en het Maritiem Instituut (UGent). Maar ook deelname aan workshops m.b.t. indicatoren voor antropogene druk op zee en m.b.t. het herstel van de inheemse oester in de Belgische wateren stonden op hun agenda alsook een dag aan boord van het onderzoeksschip RV Simon Stevin.
Na afloop van hun bezoek lijstten de deelnemers opportuniteiten op voor toekomstige samenwerkingen tussen de Vlaamse mariene onderzoeksgroepen en het instituut in hun thuisland.
Het reisbudget, beheerd door het VLIZ, omvatte vliegtuigtickets (laagste tarief), overnachtingen alsook een kleine per diem voor lokale uitgaven.

 

Filantropie reisbeurzen 2017

In het kader van de lopende samenwerking tussen VLIZ en Kenia kende VLIZ in 2017 drie reisbeurzen (t.w.v. 1.500 EUR) toe aan studenten verbonden aan de Kenya Marine and Fisheries Research Institute (KMFRI), de Technical University of Mombasa (TUM) en de University of Nairobi (UoN). Voor elk van de drie instituten, selecteerden lokale contactpersonen rechtstreeks een student op basis van hun CV. De student moest in het instituut ingeschreven zijn in een MSc- of PhD-programma in mariene wetenschappen en jonger zijn dan 35 jaar.
Tijdens een verblijf van één week in Vlaanderen (27 februari t.e.m. 3 maart 2017) kregen deze veelbelovende onderzoekers de kans om deel te nemen aan de VLIZ Marine Science Day en bezochten ze laboratoria van een aantal mariene onderzoeksgroepen waaronder het VLIZ, het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek, het Laboratorium voor Aquacultuur en Artemia Reference Center (UGent), de Onderzoeksgroep Mariene Biologie (UGent), het Laboratorium voor Biodiversiteit en Evolutionaire Genomica (KU Leuven) en het departement Biologie van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika.
Het reisbudget, beheerd door het VLIZ, omvatte vliegtuigtickets (laagste tarief), overnachtingen alsook een kleine per diem voor lokale uitgaven.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met .