Ontvangststation op watertoren van Wenduine helpt migratie van vleermuizen in kaart te brengen | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Ontvangststation op watertoren van Wenduine helpt migratie van vleermuizen in kaart te brengen

De Haan (2021.04.02) – Om vleermuizen over grote afstanden te volgen en hen beter te kunnen beschermen op hun trekroute, installeerden onderzoekers van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), in samenwerking met de gemeente De Haan en Bionet natuuronderzoek een nieuw ontvangststation op de watertoren van Wenduine.

Persbericht door: gemeente De Haan, i.s.m. Vlaams instituut voor de Zee (VLIZ)

Wist je dat er vleermuizen voorkomen aan onze kust? Meer nog, sommige vleermuispopulaties leggen grote afstanden af (soms tot wel 1500 km) en kunnen daarbij zelfs de Noordzee overvliegen, richting de Britse eilanden en vice versa.

Dankzij het ontvangststation op de watertoren in Wenduine kunnen onderzoekers de migratie beter in kaart brengen. Het station pikt radiosignalen op van kleine zendertjes die op de vleermuizen zijn aangebracht. Telkens een gezenderde vleermuis het station passeert, vangen de antennes een signaal op, waardoor de onderzoekers de whereabouts van de vleermuizen kunnen opvolgen. De zendertjes zijn zeer licht en kunnen ook gebruikt worden om zangvogels en grotere insecten te volgen.

De antennes van het station bevinden zich hoog op de watertoren om het ontvangstbereik te verhogen tot enkele kilometers.

Het ontvangststation in Wenduine is een van drie stations langs de Belgische kust, en sluit aan bij een breder Europees en internationaal infrastructuurnetwerk (MOTUS Wildlife Tracking network).

Het onderzoek naar migrerende vleermuizen langs de Noordzeekust kadert binnen het Belgische LifeWatch Marien Observatorium, uitgebouwd door het VLIZ.

Lees meer: https://lifewatch.be/en/motus-wildlife-tracking-system

Perscontacten

  • Lieselotte Olders, communicatieverantwoordelijke gemeente De Haan: +32-(0)489-31 76 86 | lieselotte.olders@dehaan.be
  • Bart De Smet, Senior Science Officer Science Communications Vlaams Instituut voor de Zee: +32-(0)478-56 96 78 | bart.de.smet@vliz.be