Brugse klas wint PlaneetZee-wedstrijd rond klimaat en de oceaan | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Brugse klas wint PlaneetZee-wedstrijd rond klimaat en de oceaan

Oostende (2022.03.25) – Een groep vierdejaars van het Sint-Lodewijkscollege uit Brugge mag zich de winnaar noemen van de PlaneetZee scholenwedstrijd georganiseerd door het VLIZ. De opdracht bestond erin om de oceaan en het klimaat in zoveel mogelijk vakken aan bod te laten komen en dit te illustreren op de socialemedia-app TikTok. Een jury selecteerde de winnaar uit meer dan 30 deelnemende klassen secundair onderwijs. Op maandag 28 maart komt de Brugse klas naar Oostende voor een driedaagse zeestage.

Persbericht door: Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)

De klimaatproblematiek is alomtegenwoordig. Bewustzijn rond het klimaat en de rol van de oceaan hierin is van groot belang. Bij de start van het schooljaar 2021-2022 lanceerde PlaneetZee, het educatieve platform van het VLIZ, een wedstrijd voor klassen van het middelbaar onderwijs rond het thema ‘Klimaat en de oceaan’. De organisatoren daagden de deelnemende klassen uit om de oceaan en het klimaat binnen te trekken in zoveel mogelijk vakken. Doel was om kennis te maken met verschillende deelaspecten van het klimaat, zoals oceaancirculatie, oceaanverzuring, de koolstofcyclus, zeespiegelstijging, soortenverschuiving, dalende zuurstofgehaltes in de oceaan (zuurstofcyclus), plasticvervuiling ...  Meer dan 30 klassen namen deel en dompelden zich onder in de thematiek. Stuk voor stuk leverde dit informatieve, creatieve en grappige filmpjes op die te bekijken zijn op de socialemedia-app TikTok.  

De winnende klas (onder leiding van leerkracht Tom Cappoen) kon de jury bekoren door in zeer diverse onderwijsvakken het topic te introduceren. In wetenschapsvakken experimenteerden ze o.a. rond oceaanverzuring en zeespiegelstijging. Verder kwamen oceaangerelateerde mythen en sagen aan bod in de les Nederlands, passeerde ‘Les filles du bord de mer’ van de Oostendse zanger Arno de revue in de les Frans, deden ze yoga op zeegeluiden in het vak lichamelijke opvoeding, en zelfs de godsdienstles wijdden ze aan de oceaan. De wedstrijd miste zijn doel niet, want ook klassen uit andere graden van de school werkten enthousiast mee. Zo experimenteerden leerlingen met bioplastic en bootsten ze de prachtige blauwe gloed van zeevonk, een lichtgevende eencellige, na in het chemielabo.  

Als beloning voor hun enthousiasme, zakt de winnende klas op maandag 28 maart af naar Oostende voor een driedaagse stage. De 20 leerlingen mogen zich verwachten aan een gevarieerd programma, waarin – hoe kan het ook anders – de zee centraal staat. Naast een rondleiding in het Marine Robotics Centre van het VLIZ, een cursus zeeraften, en een duikinitiatie in het zwembad, mag de klas, als kers op de taart, meevaren met het onderzoeksschip Simon Stevin.  

Op woensdag 30 maart om 13u nodigen we de pers vriendelijk uit om getuige te zijn van het inschepen aan boord van het onderzoeksschip Simon Stevin en om kennis te maken met de enthousiaste leerlingen en leerkrachten.  

Locatie: aanlegplaats van het schip: Esplanadestraat in Oostende (zie: www.vliz.be/nl/hoe-de-rv-simon-stevin-bereiken).  

Perscontact

Bart De Smet, communicatieverantwoordelijke VLIZ: +32-(0)478-56 96 78 | bart.de.smet@vliz.be