Brugse brandweerman wint prestigieuze internationale prijs voor amateur natuurkenners | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Brugse brandweerman wint prestigieuze internationale prijs voor amateur natuurkenners

Oostende (2021.06.08) – Hans De Blauwe, brandweerman uit Brugge, mag als eerste Belg de internationale H.H. Bloomer Award in ontvangst nemen voor zijn verdienstelijk werk als niet-professioneel natuuronderzoeker. De Linnean Society of London, ‘s werelds oudste genootschap voor natuuronderzoek, erkent daarmee zijn impressionante productiviteit en brede inzet voor onder meer het mariene onderzoek.

Persbericht door: Vlaams instituut voor de Zee (VLIZ)

De Linnean Society of London reikt al sinds 1963 jaarlijks de internationale H.H. Bloomer Award uit aan een verdienstelijke niet-professionele natuuronderzoeker voor diens bijdrage aan de kennis van de natuurwetenschappen. De Linnean Society of London – gevestigd in Burlington House in het hartje van Londen en opgericht in 1788 – is het oudste nog bestaande genootschap voor natuuronderzoek wereldwijd. De naam verwijst naar de Zweedse natuurkenner Carl Linneaus, die aan de basis ligt van hoe planten en dieren vandaag nog steeds taxonomisch worden benoemd en ingedeeld.

De eer om de internationale H.H. Bloomer Award te mogen ontvangen, viel in 2020 te beurt aan de Brugse brandweerman Hans De Blauwe. Het rapport van de jury luidt als volgt: “Hans De Blauwe’s bijdrage aan de zeewetenschappen is ronduit verbluffend: naast zijn job als professioneel brandweerman, is hij een enorm productief amateur natuurkenner met een bijzondere interesse in koloniale ongewervelde zeedieren, zoals mosdiertjes, poliepen en zakpijpen. Hoewel dit moeilijk herkenbare diergroepen zijn, publiceerde de laureaat in de voorbije twintig jaar 97 artikels, waaronder de beschrijving van 17 nieuwe mosdiersoorten en 3 nieuwe genera. In 2009 schreef hij een gids voor het herkennen van mosdiertjes in de Noordzee (‘Mosdiertjes van de Zuidelijke Bocht van de Noordzee’), dat vandaag als betrouwbaar referentiewerk fungeert voor professionals. Hij draagt ook in belangrijke mate bij tot de kennis van deze en andere diergroepen in Belgische wateren”.

Daarnaast is zijn werk belangrijk bij de opbouw van kennis over nieuwe exotische soorten, zich vestigend in de Noordzee, en in het kader van de rol van drijvend plastic als ‘drager’ voor diverse zeeorganismen. In 2017 verscheen van zijn hand ‘Strandvondsten, een praktische veldgids’. Tevens beperkt de productiviteit van de gehuldigde zich niet tot zeeonderzoek. Hans De Blauwe staat hoogst gerankt in het toeleveren van observaties aan het Natuurpunt burgerwetenschapsinitiatief Waarnemingen.be.

Perscontact

Rechtstreeks contact met de winnaar, Hans De Blauwe, is mogelijk via