Niskin fles | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Niskin fles

Een Niskin fles is een plastieken cilinder met aan elk uiteinde een dop zodat de fles volledig kan afgesloten worden. Ze wordt gebruikt om waterstalen te nemen op de gewenste diepte en dit zonder gevaar voor vermenging met water van andere dieptes. De waterstalen kunnen gebruikt worden om bijvoorbeeld plankton te bestuderen of om de fysische parameters van het zeewater, of aanwezigheid van contaminatie te onderzoeken. Een Niskin fles kan individueel gebruikt worden of in een carrousel van zes flessen, samen met een CTD instrument.

Hoe werkt een Niskin fles?

De twee doppen aan de uiteinden van de Niskin fles worden opengehouden door plastieken koorden vastgebonden aan een ontgrendelingsmechanisme. Tegelijkertijd zijn de twee doppen ook binnenin de fles verbonden door middel een elastiek. De open fles(sen) laat men, vastgemaakt aan een kabel van het onderzoeksschip, zakken in de zee tot de gewenste diepte. Een klein gewicht-dat kan bewegen rond dit koord-wordt losgelaten zodat dit het ontgrendelingsmechanisme aanslaat. Het gevolg is dat de twee doppen naar het einde van de fles worden getrokken en hierbij dus het water dat in de fles zat op die diepte, vasthouden. Wanneer de Niskin flessen gegroepeerd staan in een rosette kunnen er op de carrousel verschillende gewichten de individuele ontgrendelingsmechanismen aanslaan. Op deze manier kunnen waterstalen verzameld worden van verschillende waterdieptes.


Niskin fles met aanduidingen van onderdelen. ©VLIZ

  Werking van gewicht in combinatie met het ontgrendelinsmechanisme

  Waterstaalname met behulp van Niskin flessen

  Foto's

Waarom Niskin flessen gebruiken?

  • Om waterstalen te nemen op verschillende dieptes in de waterkolom, zijn de Niskin flessen eenvoudige instrumenten om te gebruiken.
  • Waterstalen worden gebruikt voor onderzoek van plankton
  • De fysische parameters van het zeewater of de aanwezigheid van contaminatie kunnen onderzocht worden.

Enkele studies:

  • Monitoren van de waterkwaliteit langs de continentale shelf in het Belgisch deel van de Noordzee en het Schelde estuarium:

Monitoring uitgevoerd door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen:

  • Monitoren van het zeewater op het Belgisch deel van de Noordzee:

Deze monitoring kadert binnen het LifeWatch project.

Technische details

Naast de carrousel waarop 6 Niskin flessen van 4 liter kunnen gemonteerd worden, stelt het VLIZ ook Niskin flessen van 5 en 10 liter ter beschikking.

Niskin flessen uitlenen?

Gelieve het VLIZ te contacteren voor meer informatie over onze uitleendienst.

Gebruik en voorwaarden

Opgelet! Indien u als wetenschapper gebruik maakt van de Niskin flessen die door het VLIZ ter beschikking gesteld wordt, gelieve daar dan als volgt aan te refereren in uw publicaties: 'Dit werk werd ondersteund door data & infrastructuur beschikbaar gesteld door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)'.