Tsunamiwaarschuwingscentra in zuidoostelijke stille oceaan verbeteren uitwisseling realtime data | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-nieuws

Tsunamiwaarschuwingscentra in zuidoostelijke stille oceaan verbeteren uitwisseling realtime data

Toegevoegd op 2022-10-06
Opleiding voor tsunamiwaarschuwingscentra in het zuidoosten van de Stille Oceaan, kreeg de steun van het Vlaams Instituut voor de Zee en de IOC/UNESCO. Deelnemende landen optimaliseerden de uitwisseling van realtime gegevens van sea level-stations als praktisch hulpmiddel voor risicobeheer en waarschuwing bij een tsunamidreiging.

Foto: SHOA, Chili

Op 15 januari 2022 heerste in Chili, Peru, Ecuador en Colombia een tsunaminoodsituatie. Dit als gevolg van de uitbarsting van de Hunga Tonga-Hunga Ha'apai-vulkaan in Tonga, centraal gelegen in de Stille Oceaan.

Als gevolg daarvan organiseerde de Hydrographic and Oceanographic Service (SHOA) van de Chileense marine van 27 tot 30 september de workshop ‘Shared access to sea level data: a tool for effective regional tsunami emergency response’ voor vertegenwoordigers van de Nationale Tsunami Waarschuwingscentra van Chili, Colombia, Ecuador en Peru, landen die samen deelnemen aan het Pacific Tsunami Waarschuwingscentrum (PTWC).

De activiteit kreeg de steun van de Intergouvernementele Oceanografische Commissie van Unesco (UNESCO/IOC) en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Zij zijn het die al jaren samen technische ondersteuning bieden aan de globale ‘Sea Level Station Monitoring Facility’, een dienst om in realtime informatie te verstrekken over de operationele status van meetstations wereldwijd, en die van individuele meetstations de ruwe, onbewerkte gegevensstroom weergeeft – handig voor een snelle inspectie bij een tsunami-alarmsituatie.

Het doel van de workshop in Chili was om de bekwaamheden van de deelnemers actief in de Zuidoost-Pacific Tsunami Early Warning Working Group (GT-ATPS) te vergroten, en om in realtime gegevens van hun sea level-stations te delen als een praktisch hulpmiddel voor risicobeheer bij een tsunamidreiging.

Deze workshop versterkte de internationale samenwerking bij noodsituaties in het kader van de intergouvernementele coördinatie van het Pacific Tsunami Warning and Mitigation System (PTWS), en dient als voorbeeld voor voortgezette samenwerking rond tsunamiwaarschuwing in andere regio's.


Kaart van sea level stations in de Zuid-Pacifische regio die zijn opgenomen in de IOC Sea Level Monitoring Facility (voor en na de workshop) | UNESCO Tsunami Programme
 

Link: http://ioc-tsunami.org/index.php?option=com_content&view=article&id=524[Overzicht] [Login]