Burgerwetenschappers SeaWatch-B krijgen opleiding voor het herkennen van kleine vissen | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-nieuws

Burgerwetenschappers SeaWatch-B krijgen opleiding voor het herkennen van kleine vissen

Toegevoegd op 2021-11-20
Eind november kregen de enthousiaste burgerwetenschappers van het SeaWatch-B strandobservatienetwerk de kans om een verdiepende opleiding te volgen. Ditmaal stond het herkennen van de jonge en kleine vissen – aanwezig in hun stalen met het kruinet in de branding – centraal.

Foto: VLIZ| Annelies Tavernier

Het herkennen van verschillen tussen een jonge bot en schol, tarbot en griet, en andere kleinsoortige vissen in onze kustwateren blijkt geen evidentie te zijn. Dit ervaren de SeaWatchers ook tijdens het seizoenale kruien in het strandwater. Daarom organiseerde het VLIZ voor hen de opleiding “herkennen van gekruide visjes”. De SeaWatchers testten hierover hun kennis voor en na de opleiding. En wat bleek? De leercurve toonde een stijging van maar liefst 25% aan!

Het SeaWatch-B strandobservatienetwerk bestaat uit geëngageerde burgerwetenschappers die betrouwbare lange-termijngegevens over de toestand van de Noordzee verzamelen. Het burgerwetenschapsinitiatief wordt ondersteund door de filantropie-werking van het VLIZ en recent ook door de Vlaamse poot van het Europese LifeWatch, een project dat onderzoek naar biodiversiteit en ecosystemen faciliteert.

Ben je benieuwd hoe het eraan toeging en wil je meer te weten komen over dit burgerweteschapsproject? Surf dan door naar de SeaWatch-B website.
 

Link: http://www.seawatch-b.be/[Overzicht] [Login]