Scatter- en transmissiemeters LISST 100x/200x | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Scatter- en transmissiemeters LISST 100x/200x

De scatter- en transmissiemeters LISST-200X, en zijn voorganger LISST-100X (LISST: Laser In-Situ Scattering and Transmissometry) zijn gebaseerd op laserdiffractie, een veel gebruikte techniek om gedetailleerde korrelgroottes en volumeconcentraties te onderzoeken. Hierdoor kan de LISST bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor het meten van de grootte en concentraties van oliedruppels in de oceaan of bij onderzoek naar de distributie van plankton. De LISST-100X en 200X worden vaak opgesteld op een tripode en kunnen tot respectievelijk 300 m en 600 m diep geplaatst worden. 

Hoe werkt een LISST-100/200X?

De scatter- en transmissiemeters LISST-100/200X is gebaseerd op laserdiffractie. Laserdiffractie maakt gebruik van het principe dat een sferisch deeltje van een gegeven grootte, samenstelling en kleur, het licht zo kan verstrooien (scatteren) dat de vorm volledig achterhaald en berekend kan worden. Daarbij komt dat deze scatteringspatronen uniek zijn voor deeltjes met een verschillende grootte en samenstelling.

Binnenin de LISST-100/200X bevindt zich een laserdiode en collimator. De 32 ringvormige detectors omvatten 32 reeksen van hoeken over dewelke het licht dat gescatterd wordt, gemeten wordt. Deze meting wordt mathematisch geïnverteerd om een groottedistributie te verkrijgen en geschaald om de volume scattering functie (VSF) te verwerven. De groottedistributie wordt voorgesteld als de concentratie in microliter per liter (µl/l) bij elk van de 36 log-spaced grootte bins (32 in de LISST-100X). De datum en tijd, optische transmissie, waterdiepte en temperatuur worden ook opgenomen. 


Scatteringskenmerk van drie sferische deeltjes met diameters van 20,5, 20 en 7 µm. ©sequoiasci.com

  Foto's

Waarom een LISST-100/200X gebruiken?

De LISST-100X en 200X wordt gebruikt voor onderzoek naar de deeltjesgroottedistributie en de volume concentratie van deeltjes.

Enkele studies:

 • Onderzoek naar de concentratie en deeltjesgrootte distributie van sediment in de waterkolom:

Dit werd gedaan als onderdeel van het onderzoek naar de fysische impact van boomkorvisserij. - Depestele, J. (2015)

 • TIMBERS - 3D Turbidity assessment through Integration of MultiBeam Echo-sounding and optical Remote Sensing

Het doel van dit project is om 3D-turbiditeitsprofielen voor zeewater te produceren, door een combinatie van remote sensing met multi-beam echo-sounding (MBES). Doel is een nieuwe methode te ontwikkelen om verticale turbiditeitsprofielen af te leiden uit gemeten MBES-backscatterwaarden en deze samen te voegen met turbiditeitsgegevens op basis van satellietobservaties. - timbers.vito.be

Technische details

De LISST-200X meet deeltjes met een grootteorde tussen 1 – 500 µm, terwijl de LISST-100X een meetbereik heeft van 2,5-500 µm.

Technische informatie:

 • Diode laser 670 nm, 1 mW
 • 32-ring custom photodiode detector (+ 4 groothoek-detectoren in de LISST-200X)
 • LISST-200X: 10,03 cm diameter, 63,9 cm hoogte
  LISST-100X: 13,3 cm diameter, 87 cm hoogte
 • LISST-200X: gewicht of 5,4 kg (in lucht); 1,7 kg (in water)
  LISST-100X: gewicht of 11 kg (in lucht); 3,6 kg (in water)
 • Voor meer technische informatie: klik hier

Een LISST-100X of 200X uitlenen?

Gelieve het VLIZ te contacteren voor meer informatie over onze uitleendienst.

Gebruik en voorwaarden

Opgelet! Indien u als wetenschapper gebruik maakt van een scatter- en transmissiemeter LISST-100X of 200X die door het VLIZ ter beschikking worden gesteld, gelieve daar dan als volgt aan te refereren in uw publicaties: 'Dit werk werd ondersteund door data & infrastructuur beschikbaar gesteld door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)'.