IMIS | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

IMIS

Publicaties | Instituten | Personen | Datasets | Projecten | Kaarten
[ meld een fout in dit record ]mandje (1): toevoegen | toon Print deze pagina

one publication added to basket [324254]
Complex project nieuwe sluis Zeebrugge: bepaling benodigde doorstroomsectie nivelleersysteem
Vercruysse, J.; Verelst, K.; Mostaert, F. (2020). Complex project nieuwe sluis Zeebrugge: bepaling benodigde doorstroomsectie nivelleersysteem. Versie 4.0. WL Rapporten, 19_069_1. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. VII, 20 + 2 p. bijl. pp.
Deel van: WL Rapporten. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. , meer

Beschikbaar in  Auteurs 
Documenttype: Projectrapport

Trefwoorden
  Hydraulic structures > Locks > Filling and emptying system
  Literature and desktop study
  Locks (Waterways)
  Simulation
Author keywords
  Filling emptying system

Project Top | Auteurs 
 • Complex project nieuwe sluis Zeebrugge - hydraulisch ontwerp, meer

Contactgegevens

Opdrachtgever: Vlaamse overheid; Beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken; Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken; Departement Mobiliteit en Openbare Werken; Afdeling Maritieme Toegang, meer


Auteurs  Top 
 • Vercruysse, J.B., meer
 • Verelst, K., meer
 • Mostaert, F., meer

Abstract
  In kader van het complex project nieuwe sluis Zeebrugge vraagt afdeling Maritieme Toegang (aMT) ondersteuning aan het Waterbouwkundig Laboratorium (WL). Een van de onderwerpen waarvoor ondersteuning wordt gevraagd betreft het hydraulisch ontwerp van het nivelleersysteem van de nieuwe sluis.
  Voorafgaand aan het complex project nieuwe sluis Zeebrugge heeft aMT reeds door middel van het Strategisch Haven Infrastructuur Project (SHIP) het optimaliseren van de nautische toegankelijkheid van de achterhaven van Zeebrugge onderzocht. In kader van SHIP heeft WL een hydraulisch ontwerp uitgevoerd voor een nivelleersysteem met openingen in de deur en een hydraulisch ontwerp voor een nivelleersysteem met korte omloopriolen. Het nivelleersysteem volgend uit deze ontwerpen valt niet één op één over te nemen in het complex project nieuwe sluis Zeebrugge door het wijzigen van de kolkdimensies, het ontwerpschip en de gewenste nivelleertijd.
  Door middel van een formule voor het bepalen van de nivelleertijd werd de doorstroomsectie uit de ontwerpen in kader van SHIP verschaald naar de benodigde doorstroomsectie voor de nieuwe sluis in kader van het complex project. Hieruit volgt voor een nivelleersysteem met deuropeningen per deur een totale breedte van 36.85 m en hoogte 1.40 m, wat overeenkomt met een vrije sectie 51.6 m2. Voor een nivelleersysteem met korte omloopriolen worden twee riolen 4.6 m x 4.6 m (breedte x hoogte) uitgekomen, wat overeenkomt met een doorstroomsectie 21.2 m2 per riool of 42.3 m2 in totaal.
  Vervolgens wordt per type nivelleersysteem, deuropeningen en korte omloopriolen, één nieuwe simulatie uitgevoerd. Het model opgesteld in kader van SHIP wordt hierbij bijgewerkt met de nieuwe doorstroomsectie, kolkdimensies en het nieuwe ontwerpschip. De openingswet blijft behouden. Uit de simulaties volgt dat zowel voor het nivelleersysteem met deuropeningen als voor het nivelleersysteem met korte omloopriolen een nivelleertijd iets onder 18.0 min uitgekomen wordt.
  Uit een voorstudie voor het nivelleersysteem met openingen in de deur uitgevoerd door Expertise Beton en Staal volgt dat 9 openingen in de deur diameter 2.0 m beschouwd dient te worden als maximum haalbaar. Met dit nivelleersysteem werd een nieuwe simulatie uitgevoerd. Hieruit volgde een nivelleertijd 21.1 min.

Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top | Auteurs