IMIS

Publicaties | Instituten | Personen | Datasets | Projecten | Kaarten
[ meld een fout in dit record ]mandje (0): toevoegen | toon Print deze pagina

Scheldebekken - Sigmaplan: overzicht ontwerp breuksteensorteringen
Verelst, K.; Visser, K.P. (2024). Scheldebekken - Sigmaplan: overzicht ontwerp breuksteensorteringen. Versie 3.0. WL Rapporten, 21_066_1. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. VI, 23 pp. https://dx.doi.org/10.48607/250
Deel van: WL Rapporten. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. , meer
Scheldebekken - Sigmaplan: overzicht ontwerp breuksteensorteringen

Beschikbaar in  Auteurs 
Documenttype: Projectrapport

Trefwoorden
    Hydraulic structures > Erosion protection > Grouted rock
    Hydraulic structures > Erosion protection > Rock
    Literature > Publications > Literature reviews
    Literature and desktop study
    Riprap
    België, Schelde R. [Marine Regions]
Author keywords
    Sigmaplan

Project Top | Auteurs 
  • Advies breuksteensorteringen binnen Sigmaplan, meer

Contactgegevens

Opdrachtgever: De Vlaamse Waterweg, meer


Auteurs  Top 

Abstract
    De Vlaamse Waterweg Regio Centraal heeft aan het Waterbouwkundig Laboratorium gevraagd een overzicht  te maken van de breuksteensorteringen die binnen verschillende projecten met betrekking tot het Sigmaplan zijn voorgesteld als dijk- of oeverbekleding. Voor dit overzicht worden niet enkel ontwerpen van een  dijkbekleding beschouwd voor Scheldedijken, maar ook ontwerpen van een dijkbekleding voor ringdijken van  gecontroleerde overstromingsgebieden met gereduceerd getij. Hiervoor zijn binnen WL en bij de  projectleiders van De Vlaamse Waterweg Regio Centraal rapporten of rekennota’s van een twaalftal  ontwerpstudies opgevraagd. Hierbij wordt opgemerkt dat de focus van dit rapport de voorgestelde  breuksteensortering betreft en dat alternatieve bekledingen die in de verschillende ontwerpstudies  voorgesteld zijn, niet beschouwd zijn.
    Voor deze verschillende ontwerpstudies is eerst een overzicht gegeven van de toegepaste hydraulische  randvoorwaarden en de op basis daarvan voorgestelde breuksteensorteringen. Met betrekking tot de  voorgestelde breuksteensorteringen in de Zeeschelde zelf wordt vastgesteld dat in het afwaartse gedeelte  van de Zeeschelde, in de zone tussen Fort Lillo en Liefkenshoek, golfklap ten gevolge van windgolven de  maatgevende hydraulische belasting is. In het meer opwaartse gedeelte van de Schelde zijn de windgolven  eerder beperkt en is vooral de stroming in de Schelde de maatgevende hydraulische belasting. Onder invloed  van golfklap ten gevolge van windgolven worden beduidend hogere breuksteendiameters bepaald dan volgt  uit de dimensionering onder invloed van stroming in de Schelde. Wat betreft de dimensionering onder  invloed van stroming in de Schelde volgt voor bijna alle gedeelten van de Schelde eenzelfde maatgevende  stroomsnelheid. Echter, de voorgestelde breuksteensortering is niet dezelfde voor al deze gedeelten van de  Schelde. Dit kan verklaard worden door de verschillende lokale condities. In sommige studiegebieden wordt  de stroomsnelheid nog vermenigvuldigd met een verhogingsfactor/krommingscoëfficiënt omwille van de  ligging in een bocht, bij andere studiegebieden is de turbulentie verhoogd om invloed van palen in de Schelde  in rekening te brengen, geeft een beduidend lagere waterdiepte aanleiding tot grotere breuksteensortering  of worden beduidend grotere breuksteensortering berekend omwille van de grotere stroomsnelheden ten  gevolge van hoofdschroef en boegschroef van voorbijvarende schepen.
    Met betrekking tot de breuksteensorteringen voorgesteld voor de ringdijken van GOG-GGG gebieden wordt  vastgesteld dat golfklap ten gevolge van windgolven de maatgevende hydraulische belasting is boven  golfoploop ten gevolge van windgolven en langsstroming. De berekende golfhoogte is afhankelijk van de  grootte van het gebied en de oriëntatie van de ringdijk, maar ook van het type gebied. De voorgestelde  breuksteensortering die aan de hand van deze golfhoogtes berekend wordt is hierbij ook zeer sterk  afhankelijk van de taludhelling van de ringdijk. Bij een steilere taludhelling worden beduidend hogere  breuksteensorteringen voorgesteld.
    Daarnaast zijn nog enkele opmerkingen met betrekking tot de bepaling van de hydraulische belastingen en  de dimensionering van de breuksteenbekleding geformuleerd.

Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top | Auteurs