Go-flo fles | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Go-flo fles

Een go-flo fles wordt gebruikt voor het bemonsteren van water in functie van het onderzoek van plankton, nutriënten, pigmentdeeltjes, etc. Een go-flo fles is gelijkaardig aan een Niskin fles met het verschil dat een go-flo fles zo ontworpen is dat contaminatie van het staal verhinderd wordt. Een waterstaal genomen met een Niskin fles kan gecontamineerd worden door een microlaag aanwezig op het wateroppervlak dat rijk kan zijn aan organisch materiaal, spoorelementen en fijn stof.

Hoe werkt een go-flo fles?

De go-flo fles wordt vanop een onderzoeksschip via een kabel in het water gelaten. De werking van een go-flo fles is gebaseerd op een gesloten-open-gesloten systeem. De go-flo fles heeft aan elk van zijn uiteinden een ‘stopbal’ die eerst 90° moet gedraaid worden om de fles af te sluiten of te openen. In tegenstelling tot een Niskin fles, gaat de go-flo fles gesloten het water in om elke contaminatie met het wateroppervlak te vermijden. Terwijl de flessen in het water gelaten worden zal de verhoogde waterdruk ervoor zorgen dat de overdrukklep naar binnen knalt en dat de ballen aan de top en onderkant van de fles 90° draaien en de fles openen.  Dit gebeurt in het algemeen bij een diepte van 10 m. Net zoals bij de Niskin fles is de go-flo fles voorzien van een messenger. Dit is een gewicht dat men op de gewenste diepte laat vallen vanop het onderzoeksschip tot de go-flo fles. Dit veroorzaakt de sluiting van de go-flo fles.

Men kan een go-flo fles individueel opstellen of, zoals bij de niskin flessen, in een rosette.

  Foto's

Waarom een go-flo fles gebruiken?

  • De werking van de go-flo fles vermijdt contaminatie wanneer de fles het langs het microlaagje van het wateroppervlak gaat dat rijk is aan organisch materiaal, spoorelementen etc.
  • Het voordeel bij het gebruik van een go-flo fles is dat deze flessen ook kunnen dienen als opslagflessen en dus contaminatie vermijden tijdens het vervoer
  • Go-flo flessen zijn aan te raden om watermonsters te verzamelen voor onderzoek op naar contaminatie.

Technische details

De go-flo flessen die het VLIZ ter beschikking stelt, bevatten volgende technische details:

  • Lengte: 1,041 m
  • Breedte: 14 cm
  • Totale breedte (met wieltje, valf, etc.): 24 cm
  • Gewicht (leeg): 9,5 kg
  • Gewicht (met water): 19,5 kg
  • De go-flo fles kan tot 10 l water verzamelen

Een go-flo fles uitlenen?

Gelieve het VLIZ te contacteren voor meer informatie over onze uitleendienst.

Gebruik en voorwaarden

Opgelet! Indien u als wetenschapper gebruik maakt van een go-flo fles die door het VLIZ ter beschikking gesteld wordt, gelieve daar als volgt aan te refereren in uw publicaties: 'Dit werk werd ondersteund door data & infrastructuur beschikbaar gesteld door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)'.