VLIZ op Oostende voor Anker 2023 – Blauw Innovatiedorp | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ op Oostende voor Anker 2023 – Blauw Innovatiedorp

Wil je tijdens het vierdaagse maritiem festival van Oostende voor Anker nader kennismaken met innovaties gelinkt aan de zee? Kom dan naar het Blauw Innovatiedorp aan het plein Mercator, tegenover het stadhuis van Oostende. Diverse bedrijven en organisaties uit de blauwe economie stellen er een brede waaier aan innovatieve projecten, diensten en producten aan je voor. Kom zeker ook een kijkje nemen bij de stand van het VLIZ, waar je kan kennismaken met onze mariene robots en hoogtechnologische meettoestellen, die we dagelijks inzetten vanaf het onderzoeksschip RV Simon Stevin. Ook nemen we je mee in de wondere wereld van het onderwatergeluid. Steun de Zee als Goed doel en verlies je in onze goodies uit de Sea&Science-collectie.

De zee wordt meestal nog altijd geassocieerd met traditionele economische activiteiten zoals visserij en scheepvaart. In de praktijk wordt de zee steeds belangrijker voor andere economische sectoren die inzetten op een circulaire economie en mogelijkheden tot ‘blauwe groei’ zien. Het bekendste voorbeeld is de bouw van windmolenparken op enkele kilometers van de kust, maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Zo is men ook bezig met het kweken van zeewier, mosselen en oesters op zee, en denkt men na over nieuwe manieren van kustbescherming waarbij meer natuur en minder beton aan de pas komt. Deze nieuwe economische ontwikkelingen zijn heel divers, maar op dit moment vaak nog onvoldoende gekend bij het grote publiek. In het Blauwe Innovatiedorp op Oostende voor Anker kan je uitgebreid kennismaken met de bedrijven en andere organisaties die hierop inzetten.

Oostende voor Anker is een van de grootste maritieme festivals langs de Noordzee. Je vindt er een maritieme markt en talrijke authentieke schepen van over de hele wereld, allemaal vrij en gratis te bezoeken. Hoewel de focus van Oostende voor Anker traditioneel ligt op het maritieme verleden, wil het Blauw Innovatiedorp benadrukken dat de zee ook in de toekomst een belangrijke rol zal spelen in ons economisch systeem. Naast VLIZ is ook ILVO, de Hogere Zeevaartschool, UGent, KU Leuven, UAntwerpen, VUB en heel wat maritieme bedrijven actief in de Belgische Noordzee present!

Op de VLIZ-stand zullen de collega’s de grote mariene infrastructuren belichten die het VLIZ dagelijks inzet vanaf de RV Simon Stevin. Denk hierbij aan mariene robotica en hoogtechnologische meettoestellen. Qua onderzoek nemen we je mee in de wondere wereld van het onderwatergeluid. Wist je dat ook krabben en vissen geluid produceren? Kom zeker langs en test je kennis van onderwatergeluiden. Oostende voor Anker is daarenboven dé uitgelezen kans om in contact te komen met De Zee als Goed Doel, de goede doelenwerking van het VLIZ en wie weet ben je wel geïnteresseerd in één van de goodies uit onze Sea&Science-collectie?   

Oostende voor Anker is een gratis en publiek toegankelijk event. Kom gewoon af tussen 10u en 18u.