Secchi schijf | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Secchi schijf

Een Secchi schijf wordt gebruikt om de troebelheid van het water te meten. Verbonden met een touw, wordt de schijf vanop een onderzoeksschip of vanop de oever in het water gelaten tot ze niet langer zichtbaar is. Deze ‘Secchidiepte’ wordt dan gebruikt als maatstaf voor de troebelheid van het water. In het algemeen worden in de oceaan witte schijven gebruikt en een schijf met witte en zwarte kwartjes gebruikt voor meeronderzoek.

Hoe werkt een Secchi schijf?

De Secchidiepte is gerelateerd met de helderheid van het water. De helderheid van het water wordt op zijn beurt bepaald door de hoeveelheid lichtpenetratie in het water. Algen en deeltjes in suspensie kunnen het water troebel maken en de Secchidiepte doen dalen (hoe kleiner de Secchidiepte, hoe hoger de troebelheid van het water). Het is dus van belang dat het contrast tussen de Secchi schijf en de achtergrond groot is (hoe groter het contrast, hoe dieper de schijf zichtbaar zal zijn). M.a.w. de reflectie van het licht op de Secchi schijf (wat de onderzoeker ziet) moet zo groot mogelijk zijn! Hierdoor worden matte, witte Secchi schijven (en geen spiegels!) gebruikt doordat deze het licht reflecteren in alle richtingen. 


Verschil in reflectie tussen een glanzend en mat oppervlak. ©VLIZ

  Werking van een Secchi schijf

  Foto's

Waarom een Secchi schijf gebruiken?

  • Secchischijven zijn eenvoudig te gebruiken instrumenten om de turbiditeit van het water te bepalen

Enkele studies:

  • Maandelijkse monitoring van vaste stations op het Belgisch deel van de Noordzee:

Zowel biotische als abiotische parameters worden bemonsterd door het VLIZ waaronder ook de Secchidiepte. Deze monitoring kadert binnen de Europese onderzoeksinfrastructuur LifeWatch.

Technische details

De Secchi schijf die het VLIZ ter beschikking stelt, is een witte, matte schijf met een diameter van 30 cm.

Een Secchi schijf uitlenen?

Gelieve het VLIZ te contacteren voor meer informatie over onze uitleendienst.

Gebruik en voorwaarden

Opgelet! Indien u als wetenschapper gebruik maakt van de Secchi schijf die door het VLIZ ter beschikking gesteld wordt, gelieve daar dan als volgt aan te refereren in uw publicaties: 'Dit werk werd ondersteund door data & infrastructuur beschikbaar gesteld door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)'.