Met de tweejaarlijkse studiedagen 'Vissen in het Verleden' willen de organiserende partners een multidisciplinaire kijk geven op de geschiedenis van de Belgische zeevisserij.
Het historisch aspect van, en de multidisciplinaire kijk op de geschiedenis van de Belgische visserij op zee en in het Schelde-estuarium vormen dé sleutelwoorden van deze boeiende contact- en studiedag. Denk hierbij aan consumptie en bewaringstechnieken, economie en sociale ontwikkeling, visserijbeheer en -maatregelen, archeologie en archeologische vondsten op zee, ecologie, vloot en visserijtechnieken ...
Na een voormiddag met klassieke lezingen, is het in de namiddag traditiegetrouw tijd voor ‘de Cierk’. Tijdens deze interactieve sessie worden met een tiental korte voordrachten van maximum 5 minuten verassende histories uit ons visserijverleden gedeeld. Aan de hand van leuke weetjes, boeken, objecten, beeldmateriaal, citaten … krijgen we zo boeiende, maar vaak in de vergetelheid geraakte visserijverhalen te horen.
De studiedag 'Vissen in het Verleden' richt zich tot iedereen die het warm krijgt van het rijke verleden van onze zeevisserij: van geschiedkundigen tot visserijbiologen, van archeologen tot sociologen, van erfgoeddeskundigen tot heemkundigen en andere geïnteresseerden.
In 2019 vond 'Vissen in het verleden' voor het eerst plaats in NAVIGO-museum in Oostduinkerke. De voormiddag stond in het teken van de pulskorvisserij. Er werd gestart met een korte geschiedenisles (want elektrisch vissen is niet nieuw!), waarna het meest recente wetenschappelijk onderzoek werd toegelicht. We sloten dit onderwerp af met een interessant debat, waarin de verschillende partijen rond de tafel gingen zitten en gemodereerd maar ongezouten hun standpunten toelichtten. In de namiddag volgde een sessie rond strandvisserij. Het thema werd algemeen en historisch geschetst door enkele experts, waarna de de ‘Cierk’ volgde, boordevol korte en krachtige bijdrages.
Alle details over de komende editie (enkel georganiseerd in de onpare jaren), vind je terug op de websites en/of nieuwsbrieven van NAVIGO, VLIZ of Centrum voor Agrarische geschiedenis.
Op deze website vind je een archief met alle materiaal van de voorgaande studiedagen: programma, presentaties, abstracts, foto's en dergelijke meer.