USV Adhemar | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

USV Adhemar

Het onbemande oppervlaktevaartuig (USV) van het VLIZ is een Autonaut. Dit vaartuig wordt 24/7 op afstand bestuurd en kan weken tot maanden metingen van atmosfeer en water (oppervlak) uitvoeren. De USV kan zowel nationaal (Belgisch deel van de Noordzee) als internationaal ingezet worden. De lancering kan zowel vanaf het strand, een slipway of een onderzoeksschip gebeuren.

Wat is een USV en hoe werkt het?

Een USV (onbemand oppervlaktevaartuig) is een vaartuig dat dagen- tot maandenlang metingen op zee kan uitvoeren van de waterkolom en de atmosfeer. Het toestel blijft te allen tijde onder controle van de piloot die het toestel op afstand bestuurd en neemt geen autonome beslissingen. De USV van VLIZ is een Autonaut. Eén van de grote voordelen van de Autonaut is zijn beperkte diepgang, wat in het ondiepe Belgische deel van de Noordzee geen overbodige luxe is. De Autonaut is tevens energie-neutraal. Hij beweegt zich voort op basis van golfenergie, terwijl zonnepanelen de energie leveren voor de sensoren. Dit zorgt ervoor dat hij een heel grote autonomie heeft: weken tot maanden kan hij ononderbroken op zee blijven. Bij extreem vlakke omstandigheden of in nood kan beroep gedaan worden op een kleine propeller voor voortstuwing.

Waarom een USV gebruiken?

Een USV kan een groot aantal metingen verrichten op zee. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee. Enkele voorbeelden zijn (niet-exhaustief):

 1. Een USV kan veel langer metingen verrichten dan een onderzoeksschip. Hierdoor kunnen langere tijdsreeksen bekomen worden dan met conventionele technieken.
 2. De USV is bestand tegen zwaar weer. Tot zeestaat 5-6 kan de USV blijven metingen verrichten, daar waar onderzoeksschepen dan meestal moeten afhaken.
 3. Door de geringe diepgang kan kustnabij onderzoek efficiënter gebeuren. Onderzoeksschepen kunnen bepaalde ondiepe gebieden niet bereiken of slechts tijdens hoogtij. Bij de USV is dit veel minder het geval.
 4. Semi-stationaire data kunnen bekomen worden van plaatsen waar geen boei aanwezig is. Door de kleine draaicirkel (<100m) kunnen semi-puntmetingen bekomen worden op verscheidene locaties.

Technische details

 1. Dimensies
  • Lengte: 5 meter
  • Breedte: 0.5 meter
  • Diepgang: 1 meter
  • Gewicht: 250 kg
 2. Operationele kenmerken:
  • Autonomie: weken tot maanden
  • Batterijen voor extra energie of energieopslag
 3. Communicatie & gps
  • Wifi connectie
  • 4G connectie
  • Iridium Satelliet
 4. Sensoren
 5. Extra info
  • Transport in 2 boxen (3 en 3.5 meter)
  • Pilotage op afstand mogelijk

Gebruik maken van de USV?

Voor meer informatie over het toestel en bij interesse in gebruik voor wetenschappelijk onderzoek, gelieve het Marine Robotics Centre van het VLIZ te contacteren: mrc@vliz.be.

Gebruik en voorwaarden

Opgelet! Indien u als wetenschapper gebruik maakt van de USV die door het VLIZ ter beschikking gesteld wordt, gelieve daar dan als volgt aan te refereren in uw publicaties: 'Dit werk werd ondersteund door data & infrastructuur beschikbaar gesteld door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)'.