VLIZ-nieuws | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-nieuws - Hot topics: "Ocean literacy" en educatie

rss

Save the date: aansluitende conferenties rond mariene wetenschapscommunicatie en mariene educatie

Toegevoegd op: 2020-03-31
In Sopot (Polen) gaat van 30 november tot en met 2 december 2020 de 4de editie door van CommOCEAN, dé internationale conferentie voor en met mariene wetenschapscommunicatoren. Aansluitend en deels in overlap (van 2 tot en met 5 december), gaat op dezelfde locatie de 8ste EMSEA-conferentie door van de European Marine Science Educators Association. Noteer de data alvast in jullie agenda’s. ...

Hoe link bevorderen tussen gezondheid van oceaan en menselijke gezondheid in onderzoek en beleid?

Toegevoegd op: 2020-03-31
De gezondheid van de zeeën, oceaan en mensen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar deze link wordt nauwelijks onderzocht of in het beleid betrokken. Dat komt vooral omdat de diverse betrokken sectoren (mariene wetenschap, medische en farmaceutische wereld, kusttoerisme, voedingsindustrie, onderwijs, burgerinitiatieven…) elkaar daarin (nog) niet vinden. Ook de gebruikelijke onderzoek- en projectfinanciering is niet ingesteld op deze transdisciplinaire samenwerkingen. De SOPHIE Strategische Onderzoeksagenda geeft een uitgebreid overzicht van het vereiste onderzoek en capaciteit om de link tussen oceaan en menselijke gezondheid in Europa beter te ontwikkelen. ...

EOS podcast: Hoe fit is onze Noordzee?

Toegevoegd op: 2020-03-11
Vanop het strand lijkt de Noordzee een saaie bruine soep, maar wat zich onder water bevindt is zeer bijzonder. Bijzonder, maar ook heel kwetsbaar. Marien bioloog Jan Seys, tevens woordvoerder van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) praat in deze aflevering van de EOS Wetenschap podcast over de gezondheid van de Noordzee. Visserij, verzuring, opwarming en vervuiling blijven grote uitdagingen.

Grote Schelpenteldag 2020 onderzoekt effect winterstormen op strandschelpen

Toegevoegd op: 2020-02-24
Ook benieuwd naar de effecten van Ciara en Dennis op de schelpenfauna aan onze kust? Zorgen de zachte winter en de vele stormen ervoor dat anders schelpensoorten de bovenhand nemen? Kom het zelf mee ontdekken op de Grote Schelpenteldag 2020. Op zaterdag 14 maart 2020 staan 80 experts in 10 kustgemeenten klaar om deelnemers aan dit burgerwetenschapsproject te helpen bij het verzamelen, tellen en herkennen van strandschelpen. Inschrijven op www.groteschelpenteldag.be.

2de Europees kampioenschap Meeuwenschreeuwen

Toegevoegd op: 2020-01-20
Op 22 maart gaat in De Panne de tweede editie door van het Europees kampioenschap Meeuwenschreeuwen. De organisatoren hopen op heel wat internationale deelnemers voor deze ludieke wedstrijd. Het vergt wel wat observatie en training om de meeuwen getrouw na te kunnen doen. Zo sleepten vorig jaar de Nederlander Reggy Laatsch en Limburgse Bregje Iding de hoofdprijs in de wacht. Doe je dit jaar zelf een gooi naar de Europese titel 2020? Je beleeft alvast een hilarische namiddag!

[Voeg toe] [Ouder nieuws... ]