Kick-off GEANS: hoe DNA-gebaseerde technieken gebruiken voor evaluatie gezondheidstoestand van mariene ecosysteem | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-nieuws - Beleid en beheer: Kustzonebeheer en mariene ruimtelijke planning

Kick-off GEANS: hoe DNA-gebaseerde technieken gebruiken voor evaluatie gezondheidstoestand van mariene ecosysteem

Toegevoegd op 2019-02-22
Op 15 maart 2019 wordt in Oostende de aftrap gegeven van het GEANS-project (Genetic tools for Ecosystem health Assessment in the North Sea region). Voor onderzoekers, beleidsmedewerkers, vertegenwoordigers uit de maritieme sector en niet-gouvernementele organisaties die bezig zijn met de beoordeling van de mariene gezondheidstoestand via innovatieve DNA-gebaseerde technieken.
Het beoordeling van de gezondheidstoestand van het mariene ecosysteem voor verschillende EU- en OSPAR-richtlijnen gebeurt doorgaans aan de hand van tijdrovende en arbeidsintensieve methodes, waarbij bodemdieren manueel geteld en op naam gebracht worden. DNA-gebaseerde technieken beloven goedkopere, snellere en meer nauwkeurige methodes.
Omdat elk land momenteel een eigen standaardroutine aan het uitwerken is, moet transnationale samenwerking binnen het Interreg North Sea Region project GEANS het pad effenen voor meer internationale harmonisatie en vergelijkbaarheid. Partners zijn het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), SeAnalytics AB, het Centre for the Environment Fisheries and Aquaculture Science (CEFAS), het Department Geocience van de Aarhus University, het Department Animal van de Wageningen University, Senckenberg Gesellschaft für Naturforschung en het Naturalis Biodiversity Centre. Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) coördineert.
Ontdek hoe het GEANS-project kan beantwoorden aan uw noden tijdens de eerste stakeholder meeting op 15 maart bij ILVO te Oostende. Deze meeting is gericht op collega-onderzoekers, beleidsmedewerkers, vertegenwoordigers uit de maritieme sector en niet-gouvernementele organisaties. Registreren kan tot 11 maart.

Link: www.ilvo.vlaanderen.be/language/nl-BE/NL/Agenda/articleType/ArticleView/articleId/5304/Stakeholder-event-GEANS.aspx[Overzicht] [Login]