TERRASCOPE.be: Sentinel-satellietgegevens nu vlot beschikbaar voor alle Belgische gebruikers | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-nieuws - Aardwetenschappen: Waterkolom

TERRASCOPE.be: Sentinel-satellietgegevens nu vlot beschikbaar voor alle Belgische gebruikers

Toegevoegd op 2018-06-27
Binnen het Copernicus-programma wil de Europese Commissie op termijn vijf Sentinel-satellieten rond de aarde hebben draaien. Deze volgen wereldwijd diverse milieuparameters op, zo ook van het mariene milieu en kustsystemen. De data zijn nu gemakkelijk te bekijken en gebruiken door iedereen! Omdat het door de grootte van satellietdata vaak zeer onpraktisch is om satellietbeelden te downloaden en te exploreren, is er nu de website terrascope.be. Het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) kan in deze virtuele onderzoekomgeving gratis satellietgegevens aanbieden voor Belgische gebruikers. Je kan er werken en experimenteren met de Sentinel-gegevens, zonder dat je ze eerst hoeft te downloaden.
Zowel de al gelanceerde Sentinel 1, 2 en 3, als de in de nabije toekomst te lanceren 4 en 5, hebben heel wat toepassingen voor mensen geïnteresseerd in zee, oceaan en kustgebieden. Zo kan Sentinel-1 - onafhankelijk van wolken, regen of lichtcondities - metingen doen van o.a. oceaan en kustzones: metingen van wind en golven op zee (met toepassingen voor scheepvaart en windmolenparken), oppervlakte en dikte van het zee-ijs … Sentinel-2 heeft dan weer toepassingen bij het opvolgen van algen(bloeien) en de turbiditeit van watermassa's op land en in kustzones. Sentinel-3 meet o.a. de topografie van het zeeoppervlak, de oppervlaktetemperatuur van de oceaan (en land), de oppervlaktekleur van oceaan (en land), en dat met een hoge nauwkeurigheid en betrouwbaarheid. Het Copernicus-programma garandeert data tot ten minste 2030.
Terrascope.be is een gratis te gebruiken platform voor iedereen: industrie, autoriteiten, onderzoekers en het grote publiek. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om gegevens en producten te downloaden of deze via web-services te integreren. In juni 2018 werd de tweede versie gelanceerd. Nu met extra functies in de Terraviewer. Zo is er de nieuwe "vergelijk-functie", waarmee je verschillen tussen twee datums kan visualiseren door middel van een schuifbalk (zie video voor meer uitleg). Je kan ook zelf een interessegebied definiëren en de toestand ervan opvolgen in de tijd. Na het inzoomen, kun je het beeld nu ook gemakkelijk delen op sociale media. Er worden overal te lande roadshows gehouden door het Terrascope-team waar je je kan trainen in het gebruik van het Terrascope-platform.
 

Link: http://terrascope.be[Overzicht] [Login]