Europese culinaire wedstrijd rond duurzame vis voor jonge horeca professionals | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-nieuws

Europese culinaire wedstrijd rond duurzame vis voor jonge horeca professionals

Toegevoegd op 2020-10-29
De 10de editie van de culinaire competitie Olivier Roellinger daagt chefs en zaalpersoneel uit om te kiezen voor duurzame vis en hun klanten hierover correct te informeren. De wedstrijd staat open voor jonge chefs, studenten hotelschool, en zaalpersoneel in opleiding die willen bijdragen aan gezonde visstocks en het behoud van de oceaan. Meedingen kan nog tot 10 januari 2021. Het VLIZ is partner in de wedstrijd en hoopt heel wat kandidaturen uit België en Nederland te kunnen verwelkomen!

Foto: Ethic Ocean - Rita Bento Gonçalves

Heb je als jong horeca-professional interesse om deel te nemen aan dit grote avontuur? Neem dan vandaag nog contact op met hoofdorganisator Ethic Ocean (concours@ethic-ocean.org) voor het verkrijgen van instructies en registratieformulier.

De wedstrijd staat open voor jonge chef-koks (onder de 35) en studenten die een horeca-opleiding volgen in een Europees land. Geef door in welke categorie je wenst deel te nemen: als jong-professioneel, als chef in opleiding of als kelner in opleiding. Deelnemen kan in het Engels, Frans of Spaans.

Chefs en chefs in opleiding moeten twee recepten met duurzame vis en zeevruchten creëren, en zich voorbereiden op praktische tests en een mondelinge presentatie rond hun duurzame keuze. Kelners in opleiding dingen mee in een aparte wedstrijdcategorie. Naast praktische testen, moeten zij zich voorbereiden op een mondelinge presentatie rond de duurzame vis op het menu.
 
De brochure met de algemene voorstelling van de wedstrijd, de regels en prijzen vind je hier in het Engels, Frans of Spaans.
 
Geselecteerde kandidaten binnen de categorie 'professional chefs' komen voor de jury hun recepten te bereiden en verdedigen in de Ferrandi Paris hotelschool op 22-23 maart 2021. Geselecteerde studenten (keuken en zaal) uit Noord- en West-Europa presenteren hun vaardigheden en kennis in hotelschool Yvon Bourges in Dinard (Frankrijk) op 14-15 april 2021. Studenten uit Zuid- en Centraal-Europa doen dit op 26-27 april 2021 in hotelschool Le Monde in de Griekse hoofdstad Athene.

De (van oorsprong Franse) culinaire competitie Olivier Roellinger wordt sinds 2016 op Europese schaal georganiseerd en staat open voor kandidaten uit alle Europese landen. Winnaars en ex-winnaars blijven deel uitmaken van de almaar groeiende ploeg van geëngageerde Europese chefs en seafood professionals, en worden echte ambassadeurs voor het behoud van de oceaan. Inspirerend!

Meer informatie (beelden, winnaars en prijzen) over deze en eerdere edities van de culinaire competitie Olivier Roellinger is te vinden op de website van Ethic Ocean en hun mediakanalen Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn.

Ethic Ocean (www.ethic-ocean.org) organiseert deze wedstrijd nu al voor het 10de jaar op rij. Zij krijgen daarbij de steun van de Franse vischef Olivier Roellinger en vele Europese partners. Zo ook het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) in België.
 

Link: http://www.vliz.be/testerep/sites/vliz.be.testerep/files/2020-10/contest-2021-en.pdf[Overzicht] [Login]