Baskische delegatie voor milieu bezoekt InnovOcean site | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-nieuws

Baskische delegatie voor milieu bezoekt InnovOcean site

Toegevoegd op 2019-03-28
Op 26 en 27 maart bracht een Baskische delegatie een bezoek aan Vlaanderen. De bezoekers maakten kennis met verschillende Vlaamse onderzoeksgroepen en wetenschappelijke instellingen rond marien en maritiem onderzoek. De InnovOcean site, dat het VLIZ en andere internationaal gerenommeerde mariene onderzoeks- en onderzoeksondersteunende instellingen huisvest, werd uitgebreid bezocht. Het tweedaags werkbezoek maakte deel uit van de Intentieverklaring Vlaanderen - Baskenland die in 2015 werd afgesloten.

Foto: De Baskische delegatie bezoekt de zeewatertanks in het Marien Station Oostende (VLIZ)

In Oostende maakte de Baskische delegatie onder leiding van de Baskische viceminister Elena Monteno onder meer kennis met het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), het IODE Project office voor IOC/UNESCO, het secretariaat van de European Marine Board en het European Marine Observation and Data Network EMODnet, gehuisvest op de InnovOcean site. Ze bezochten daarbij ook de installaties en de labo's van het VLIZ in het Marien Station Oostende (MSO). Tijdens een bezoek aan het wetenschapspark Greenbridge (UGent) in Oostende, werd het 'Coastal and Ocean Basin' (COB) voorgesteld, een golftank voor kustwaterbouwkundig onderzoek dat in de loop van 2019 de deuren opent.

Daarnaast stelde het Waterbouwkundig Laboratorium (Flanders Hydraulics Research FHR) in Borgerhout zijn werking voor aan de delegatie. Er werd ook de nodige aandacht besteed aan het Vlaamse SIGMAplan, een project van de Vlaamse overheid dat het risico op overstromingen rond de Schelde moet verkleinen. De delegatie sloot af met een terreinbezoek aan de Antwerpse kaaimuren aan de Schelde die helemaal opnieuw aangelegd worden.
 

Link: www.fdfa.be/nl/nieuws/baskische-delegatie-voor-milieu-bezoekt-vlaamse-onderzoeksinstellingen[Overzicht] [Login]