IMIS | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

IMIS

Publicaties | Instituten | Personen | Datasets | Projecten | Kaarten
[ meld een fout in dit record ]mandje (0): toevoegen | toon Print deze pagina

Environmental analysis and biomonitoring of persistent organohalogenated pollutants = Milieuanalyse en biomonitoring van persistente organogehalogeneerde polluenten
Covaci, A. (2002). Environmental analysis and biomonitoring of persistent organohalogenated pollutants = Milieuanalyse en biomonitoring van persistente organogehalogeneerde polluenten. PhD Thesis. Universiteit Antwerpen: Antwerpen. [169] pp.

Thesis info:

Beschikbaar in  Auteur 
Documenttype: Doctoraat/Thesis/Eindwerk

Trefwoorden
    Analysis
    Pollutants
    Pollution

Auteur  Top 

Abstract
    Enkel hoofdstuk 8 heeft betrekking op marien onderzoek:Hoofdstuk 8 bevat 2 applicaties voor de bepaling van POP in aquatische biota. Gekweekte en wilde Schotse Atlantische zalm, aquacultuur voeder en visoliën, verkregen in januari van het jaar 1999, werden onderzocht voor de bepaling van een brede waaier van PCBs, organochloor pesticiden en PBDEs. De studie bevestigt vorige rapporten van relatief hoge concentraties aan PCBs en toont gemiddelde concentraties aan van organochloor pesticiden en PBDEs in gekweekte zalm. Voor de Schotse zalmstalen was de PCB TEQ twee maal die van PCDD/Fs. De resultaten tonen aan dat hoge zalmconsumptie, vooral door kinderen onder vijf jaar, zou kunnen leiden tot innames boven de aanvaardbare dagelijkse inname (Tm) en tolereerbare wekelijkse inname (TWI) voor deze chemicaliën, vooral voor PCBs, in combinatie met gemiddelde of hoge innames door het dieet in het Verenigd Koninkrijk. Leverstalen van 21 bruinvissen (Phocoena phocoena) die gestrand zijn aan de Belgische Noordzeekust werden geanalyseerd voor een brede waaier aan PCBs, organochloor pesticiden en PBDEs. PCBs waren de belangrijkste organochloor contaminanten in de bruinvissen, terwijl het meest voorkomende organochloor pesticide DDT was, gevolgd door HCB en HCHs. De gemiddelde concentraties van groepen polluenten waren, op enkele enkele uitzonderingen na, vergelijkbaar met deze gerapporteerd in de literatuur. Verschillen tussen concentraties en profielen van POPs werden waargenomen tussen volwassen en jonge dieren, evenals tussen mannelijke en vrouwelijke dieren.

Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top | Auteur