IMIS | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

IMIS

Publicaties | Instituten | Personen | Datasets | Projecten | Kaarten
[ meld een fout in dit record ]mandje (0): toevoegen | toon Print deze pagina

Haven van Zeebrugge. Optimalisatie maritieme toegankelijkheid: onderzoek naar de water- en sedimentuitwisseling ter hoogte van de havenmond
Dujardin, A.; Ides, S.; Schramkowski, G.; De Mulder, T.; Mostaert, F. (2009). Haven van Zeebrugge. Optimalisatie maritieme toegankelijkheid: onderzoek naar de water- en sedimentuitwisseling ter hoogte van de havenmond. Versie 2.0. WL Rapporten, 843_01. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerp. 31 + 165 p. bijlagen pp.
Deel van: WL Rapporten. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen, meer

Beschikbaar in  Auteurs 
Documenttype: Projectrapport

Trefwoorden
  Hydraulica en Sediment > Hydrodynamica > Getij
  Hydraulica en Sediment > Hydrodynamica > Stroomsnelheden -en patronen
  Hydraulica en Sediment > Sediment > Cohesief sediment
  Literatuur- en desktoponderzoek
  Numerical models
  Numerieke modelleringen
  Sediment-water exchanges
  ANE, België, Brugge, Haven van Zeebrugge [Marine Regions]
  Marien
Author keywords
  Harbour mouth; Havenmond

Contactgegevens

Opdrachtgever: Vlaamse overheid; Beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken; Vlaams Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken; Departement Mobiliteit en Openbare Werken; Afdeling Maritieme Toegang, meer


Auteurs  Top 
 • De Mulder, T., meer
 • Mostaert, F., meer

Abstract
  Door de afdeling Maritieme Toegang wordt aan het Waterbouwkundig Laboratorium gevraagd om de nautische toegankelijkheid van de haven van Zeebrugge te bestuderen. Enerzijds is er het probleem van de grote dwarsstromingen ter hoogte van de vaargeul de Pas van het Zand die het invaren van grote zeeschepen gedurende de periode van maximale waterstand verhinderd, anderzijds is er het probleem van de aanslibbing in de haven en de daaraan gekoppelde hoge onderhoudsbaggerkosten. Door het Waterbouwkundig Laboratorium wordt een grootschalig onderzoeksplan opgesteld waarbij deze problematiek bestudeerd zal worden.

  Alvorens over te gaan tot modelleren, wordt een analyse uitgevoerd van de processen in de natuur. In dit rapport wordt de water- en sedimentuitwisseling ter hoogte van de havenmond bestudeerd op basis van enerzijds natuurmetingen en anderzijds een numeriek model van de omgeving van Zeebrugge.

Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top | Auteurs