IMIS | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

IMIS

Publicaties | Instituten | Personen | Datasets | Projecten | Kaarten
[ meld een fout in dit record ] Print deze pagina

Jellyfish forecasting service based on Earth Observation

Acroniem: JELLYFOR
Status: Gestart
 Instituut 

Instituut  Top 
  • Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen; Operationele Directie Natuurlijk Milieu; Beheerseenheid Mathematisch Model Noordzee en Schelde-estuarium (BMM), meer

Abstract
Sinds een paar jaar verschijnen er steeds meer berichten over groeiende aantallen kwallen in de wereld. In 2007 werd een zalmkwekerij in Noord-Ierland volledig van de kaart geveegd door een massale bloei van de parelkwal (Pelagia noctiluca), dezelfde soort die elke zomer in de Middellandse zee voor duizenden kwallensteken zorgt. Gelukkig komen zulke schadelijke kwallen niet voor in het Belgisch deel van de Noordzee.

Het JELLYFOR-project werd opgestart om de invasie van dit soort kwallen te voorspellen en om de schadelijke effecten in toerisme of aquacultuur tegen te kunnen gaan. Wetenschappers ontwikkelen een model dat de aanwezigheid van de kwallen voorspelt. Het zal gebruik maken van real-time in situ-metingen en satellietgegevens (chlorofylconcentratie en temperatuur van het zeeoppervlak). De kwalvoorspellingen zullen gegeven worden voor een aantal gebieden voor de Catalaanse (Spaanse) en Noord-Ierse kust. Daar wordt het model ontwikkeld met metingen op zee, observaties van kwallen en satellietgegevens.
Er zijn drie partners in dit project: Starlab (Spanje), Techworks Marine (Noord-Ierland) en de BMM. De verantwoordelijkheid van de BMM ligt in de validatie van de satellietgegevens en in het dagelijks aanvoeren van deze gegevens naar het voorspellingsmodel. Het model wordt ontwikkeld door Starlab, en de metingen worden geleverd door Techworks Marine en Starlab.

Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top | Instituut