Dag van de Wetenschap 2019 - Sea. Science! Fiction? | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Dag van de Wetenschap 2019 - Sea. Science! Fiction?

Op zondag 24 november 2019 vindt de jaarlijkse Dag van de Wetenschap plaats. Ook dit jaar zet het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) de deuren open van het Marien Station Oostende en kan je aan boord gaan van het onderzoeksschip Simon Stevin. Tijdens deze editie onthullen zeewetenschappers de technologische vooruitgang die geen (science)fiction meer is. Bouw je eigen onderwaterrobot, neem het op tegen een computer in een wedstrijdje ‘plankton herkennen’, volg een live demo van een duikende diepzeerobot, woon boeiende lezingen bij en neem een kijkje binnenin een echte meetboei. Wij hebben voor elk wat wils!

Ben je geïnteresseerd in zeeonderzoek en wil je eens rondneuzen op een onderzoeksschip? Zak dan op 24 november - Dag van de Wetenschap - af naar het Marien Station Oostende van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Wetenschappers onthullen er de technologische vooruitgang in het zeeonderzoek.

Smartphones en virtual reality kennen we ondertussen al. Robots en artificiële intelligentie komen eraan. Technologische ontwikkelingen gaan tegenwoordig razendsnel en zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Ook in het zeeonderzoek voltrekt zich momenteel een technologische revolutie. Nieuwe technologieën stellen ons in staat om de diepste plekjes van de oceaan te ontdekken, om op een hele nieuwe manier naar plankton te kijken of om vanachter een bureau broeikasgassen te meten in de Noordzee. Kortom, technologie stelt de mariene wetenschap in staat om nieuwe gebieden te verkennen en maakt grensverleggend wetenschappelijk onderzoek van topniveau mogelijk.

Ook het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) zet de nieuwste technologische snufjes in om nog diepgaander onderzoek te voeren. Tijdens deze editie van de Dag van de Wetenschap onthullen mariene wetenschappers de technologie achter de wetenschap van de zee.

Wanneer?

Zondag 24 november, doorlopend van 10.00 tot 17.00 uur. Vrije toegang

Waar?

Marien Station Oostende, Slipwaykaai 2, 8400 Oostende
Gemakkelijk te bereiken met de gratis veerboot: Oostende centrum (Visserskaai) - Oosteroever (Maritiem Plein)
Voldoende parkeergelegenheid.
 

Programma

Hieronder vind je een greep uit het aanbod aan interactieve standen, demo's, workshops en lezingen die plaatsvinden in het Marien Station Oostende. Mis ook de kans niet om de sfeer op te snuiven aan boord van het onderzoeksschip. De bemanning en de wetenschappers geven je graag uitleg over de werking van het schip en de staalnameapparatuur aan boord. Na een bezoek aan het MSO en de RV Simon Stevin kan je opwarmen met een lekkere beker koffie, thee of warme chocolademelk. Stil de kleine honger met een lekkere vanillewafel. De opbrengst gaat volledig naar 'de zee als goed doel', de VLIZ-filantropiewerking, het enige goede doel in Vlaanderen dat zich specifiek richt op marien wetenschappelijke kennis. We vertellen je er meer over aan onze stand. Koop ook een leuk hebbeding uit onze Sea&Science collectie, en steun daardoor meteen ‘de zee als goed doel’.

Interactieve standen en demo's

  • Onzichtbaar licht meten. De robot ‘Panthyr’ is ontworpen om op zee zelfstandig de "kleur" van het water en de lucht te meten. Met deze informatie kunnen wetenschappers foto’s genomen door satellieten beter interpreteren en nieuwe toepassingen ontwikkelen voor het gebruik van satellietfoto's. Leer hoe we door het gebruik van robots licht dat onzichtbaar is voor de mens toch zichtbaar kunnen maken en meten.
  • Het eerste “zeerobotcentrum” van de Lage Landen. Robots zie je steeds vaker. Op school, op het werk, thuis, en zeker op zee zijn ze niet meer weg te denken. Ook zeeonderzoekers kunnen stilaan dromen van robots die het zware werk opknappen. Kom met je eigen ogen het enige “zeerobotcentrum” van de Lage Landen ervaren. De robotfamilie van het VLIZ telt momenteel 3 telgen, die elk een naam kregen van een geleerde uit een Belgische stripreeks: het onbemande oppervlaktevaartuig 'Adhemar', de autonome onderwater robot 'Barabas', en de op afstand bestuurbare onderwater robot ‘Zonnebloem’.
  • Planktononderzoek en artificiële intelligentie. Plankton speelt een hoofdrol in het functioneren van het zee-ecosysteem. We komen steeds meer en meer te weten over plankton door de inzet van nieuwe technologieën. Zo is er de video planton recorder (VPR), een onderwatermicroscoop die door het water glijdt en beelden maakt van het plankton. Artificiële intelligentie wordt ingezet om de beelden minitieus te bekijken. Durf jij het opnemen tegen een computer in een wedstrijdje 'plankton herkennen'?
  • Akoestische telemetrie. Akoestische telemetrie is een techniek die gebruik maakt van zenders en ontvangststations om de verspreiding en migratie van vissen te bestuderen. Het VLIZ en het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) beheren zo’n 170 ontvangststations in het Belgisch deel van de Noordzee en de Westerschelde. Om de data verzameld door de ontvangststations uit te lezen, ontwikkelden onderzoekers een speciaal ontgrendelsysteem. Lukt het jou om de juiste ontvanger te detecteren en los te koppelen?
     
  • Zeebodemonderzoek. De bodem van de Noordzee bevat een schat aan informatie uit het verleden die ons inzichten kan bieden voor de toekomst. Nieuwe technieken en instrumenten stellen onderzoekers niet alleen in staat om het bodemoppervlak te bestuderen maar ook om diep in de bodem te kijken. Volg een live-demo met deze hoogtechnologische apparatuur in het nabijgelegen dok en ervaar hoe wetenschappers naar de bodem kijken.
  • Klimaatverandering gemeten door een boei. De mens stoot grote hoeveelheden CO2 uit waardoor de temperatuur op aarde en in de oceaan stijgt. Dit is niets nieuws, maar wat betekenen deze drastische veranderingen juist voor onze planeet en waarom is het zo belangrijk om de effecten ervan te bestuderen? Een speciale boei in het Belgisch deel van de Noordzee doet 24u op 24 en 7 dagen op 7 metingen van het water en de atmosfeer in het kader van het onderzoek naar klimaatverandering. Kom een kijkje nemen hoe deze gigantische boei eruit ziet en werkt.
  • Hoogtechnologisch laboratorium voor biodiversiteitsonderzoek. LifeWatch België maakt deel uit van de Europese LifeWatch-infrastructuur en kan beschouwd worden als een virtueel laboratorium voor biodiversiteitsonderzoek. Bezoek onze biobank, een rijke collectie aan stalen afkomstig uit de zee, en knutsel je eigen zeeorganisme.

Workshop ' Bouw je eigen Robot'

Hoe werken onderwaterrobots en hoe bewegen ze zich onder water? Kom zelf je eigen onderwaterrobot ontwerpen en bouwen! Je neemt deel aan de Workshop in team. Elk team bestaat uit 2 personen. De minimumleeftijd is 9 jaar en elk team moet uit minstens 1 persoon van 12 jaar of ouder bestaan. Deelname is gratis, maar inschrijven is vereist. Het aantal plaatsen is beperkt

Ik schrijf me in voor de (gratis) workshop

Lezingen

In vier boeiende lezingen (30 min.) brengen experten je op de hoogte van de technologische vooruitgang in het zeeonderzoek.
Place to be: Marien Station Oostende Slipwaykaai 2, 8400 Oostende
 
11:30 - 12:00 Diepzeeonderzoek - Prof. Dr. Ann Vanreusel (UGent)
14:00 - 14:30 Akoestische telemetrie - Dr. Jan Reubens (VLIZ)
15:00 - 15:30 TBA
16:00 - 16:30 Begraven verleden - Dr. Jan Seys (VLIZ)
 

Volg ons op Facebook en Instagram en beleef het evenement!